Tσακαλώτος: «Έχουμε στρατηγική που θα οδηγήσει σε 2 έως 4 εκδόσεις ομολόγων»

Των Κωστή Πλάντζου, Αργύρη Παπαστάθη

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα από τις συναντήσεις του με ξένους επενδυτές στο Λονδίνο μετέφερε στο Συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας για την προοπτική εξόδου στις αγορές ο κ. Τσακαλώτος τόνισε: «Δεν θέλουμε να πάμε υπερβολικά γρήγορα, αλλά θέλουμε οι αγορές να ξέρουν ότι έχουμε στρατηγική που θα οδηγήσει σε 2-3-4 εξόδους» τόνισε τοποθετώντας χρονικά το ζήτημα σε βραχυπρόθεσμο ως μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε

όταν, ερωτηθείς για το πόσο σημαντικό είναι το QE, ο υπ. Οικονομικών απάντησε εντελώς διαφορετικά σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες όταν η κυβέρνηση είχε θέσει τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Αυτή τη φορά ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «το QE έχει κυρίως συμβολική αξία» και ότι «δεν θα το τοποθετούσα πολύ ψηλά (I wouldn't elevate it too high)», σε αντίθεση με παλαιότερες δηλώσεις του. «Δεν θα υπάρξουν πολλά ομόλογα να αγοραστούν», είπε αλλά παραδέχτηκε ότι είναι σημαντικό για τις τράπεζες.

«Η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές, είτε ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση είτε χωρίς την ποσοτική χαλάρωση», τόνισε ο υπουργός. Το σημαντικό, όπως είπε, είναι ότι οι ξένοι επενδυτές ξέρουν πως θα υπάρχει ένα πρόγραμμα. Εκτίμησε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις ήταν το κομμάτι του παζλ που έλειψε και «γι αυτό δεν είχαμε την Ανάπτυξη που περιμέναμε» αλλά τώρα «κανείς δεν αμφισβητεί πως θα έχουμε πολύ καλή ανάπτυξη το 2017 και 2018 αλλά πρέπει να είναι και διατηρήσιμο». Προανήγγειλε και αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου καθώς, όπως είπε ο κύριος Τσακαλώτος, «αυτό που είχαμε 30 χρόνια δεν ήτανε βιώσιμο και τώρα χρειαζόμαστε ένα σχέδιο για να έρθουν οι επενδυτές και να ξέρουν πού θα επενδύσουν και τι να περιμένουν».

Οι δημοσιονομικοί στόχοι και το ΔΝΤ

Σε ο,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι υψηλοί. Σημείωσε όμως χαρακτηριστικά πως αυτό «δεν ήταν επιλογή μας».

Ο κύριος Τσακαλώτος επιτέθηκε για άλλη μια φορά στο ΔΝΤ λέγοντας πως «το Ταμείο βρίσκεται στην Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος και το βρίσκω τουλάχιστον παράδοξο -για να χρησιμοποιήσω μια ευγενική έκφραση- πως πιστεύει ότι δεν θα έχουμε ανάπτυξη πάνω από 1% για τα επόμενα χρόνο και με τα μέτρα που το ίδιο ζήταγε».

Ρέγκλινγκ

Στο ίδιο πάνελ με τον κ. Τσακαλώτο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι την επόμενη βδομάδα ο ESM αναμένεται να εκταμιεύσει 7,7 δισ. ευρώ από τα 8,5 δισ. ευρώ της δόσης.

Ο ίδιος τόνισε ότι η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει πια ολοκληρωθεί με τα μέτρα που ψήφισε η Βουλή αλλά αυτό που μένει είναι ο οικονομικός μετασχηματισμός (και όχι η πια η λιτότητα) με την ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και τη λειτουργικότητα του υπερταμείου.

«Ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε πως οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μπορούν να επιτευχθούν. Το 2% πλεόνασμα είναι κάτι συνηθισμένο, σε κάποιες φορές και το 3,5% είναι εφικτό. Αλλά θα ήταν καλό να μειωθεί μετά το 2022 για να υπάρξει περιθώριο και για ελαφρύνσεις», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM.

Τόνισε δε, απαντώντας εμμέσως στον Ευ. Τσακαλώτο, πως «τα πρωτογενή πλεονάσματα ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος για τον σχεδιασμό του προγράμματος το 2015 και για να αποφευχθεί το Grexit. Το δέχτηκε ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας. Πλέον είναι θέμα εμπιστοσύνης η εφαρμογή της συμφωνίας».

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ εάν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις τότε η έξοδος στις αγορές είναι εφικτή πριν το τέλος του προγράμματος, στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018, καθώς η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα νέο success story.

Καρφί στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο σημείο αυτό ο κ. Ρέκλινγκ έκανε μια αναδρομή λέγοντας ότι η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές και το 2014 «πριν από την ατυχή αναστροφή των μεταρρυθμίσεων στην αρχή του 2015 η οποία καθυστέρησε την ανάκαμψη της χώρας για αρκετά χρόνια και κόστισε πολλά ευρώ».

Ο επικεφαλής του ESM είπε επίσης ότι παρότι και αυτή η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε «πολύ μετά από το προγραμματισμένο» αξίζουν συγχαρητήρια στους Έλληνες πολίτες και στις ελληνικές αρχές

«Επτά χρόνια στήριξης είναι πολλά»

Όπως ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις για το πόσα χρόνια θα παραμένει η Ελλάδα στα Μνημόνια, ο Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε πως «επτά χρόνια είναι πολλά. Στην Ελλάδα τα Μνημόνια κράτησαν περισσότερο, άλλες χώρες πέτυχαν να βγουν σε 1-3 χρόνια μόνον». Υποστήριξε όμως πως στην Ελλάδα υπήρχαν πολλοί λόγοι καθυστέρησης. Όπως είπε:

- Πρώτον, η Ελλάδα είχε μεγαλύτερο έλλειμμα ανταγωνιστικότητος, δεν ξεκίνησε από την ίδια αφετηρία με τις άλλες χώρες.

- Δεύτερον, αμφισβητήθηκε η «ιδιοκτησία» του προγράμματος από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

- Τρίτον, η ρήξη του 2015 έφερε πισωγύρισμα, παρότι ως τότε και το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έβλεπαν σημαντική πρόοδο.

«Τώρα πλέον όμως, πρέπει να ζήσουμε την επιτυχία για τη συμφωνία που επετεύχθει» κατέληξε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα