Πώς η 5ετία μπορεί να γίνει 10ετία για την παραγραφή φορο-υποθέσεων

Τη δυνατότητα επέκτασης των φορολογικών ελέγχων σε ορίζοντα δεκαετίας αντί της πενταετίας που επιβάλλει η απόφαση του ΣτΕ για ορισμένες περιπτώσεις εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών θέλοντας να καταδείξουν πως το Δημόσιο μπορεί να συνεχίσει τους ελέγχους και τις διεκδικήσεις του από μεγάλες υποθέσεις, όπως για παράδειγμα στην υπόθεση με τις λίστες των καταθετών από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει πως σε κάθε περίπτωση κατά την οποία περιέρχονται εις γνώση των ελληνικών φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά

στοιχεία» τα οποία δεν ήταν και δεν μπορούσαν να είναι στη διάθεση τους πριν από την πάροδο της πενταετούς περιόδου παραγραφής κι από τα οποία προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ότι ήταν ανακριβείς οι φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν για έτη που έχουν παραγραφεί, η περίοδος παραγραφής μπορεί να παραταθεί για άλλα 5 έτη, δηλαδή από πενταετής γίνεται δεκαετής.

Πρόκειται για τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 68 και της παραγράφου 4 του άρθρου 84 του ν. 2238/1994, βάσει των οποίων, σε κάθε τέτοια περίπτωση, η περίοδος παραγραφής για χρήσεις μέχρι και το 2013 παρατείνεται από τα 5 στα 10 έτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα