Ερντογάν: Επιστρέφει στο τιμόνι του ΑΚΡ με... βέλη κατά της ΕΕ

«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε τη διπρόσωπη στάση της ΕΕ, η οποία αψηφά την περηφάνια της χώρας μας», διαμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά το έκτακτο συνέδριο του κόμματός του ΑΚΡ, μετά από 998 μέρες απουσίας.

Με 1370 υπογραφές ο Ταγίπ Ερντογάν προτάθηκε ως ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του κυβερνώντος κόμματος του οποίου αναλαμβάνει και πάλι τα ηνία από σήμερα, καθώς, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο αντιπρόεδρος του κόμματος Χαγιάτι Γιαζιτσί, «με 1.414 ψήφους,

ο αρχηγός και ιδρυτής μας επελέγη πρόεδρος».

«Είτε η ΕΕ θα τηρήσει τις υποσχέσεις που μας έδωσε ή ο καθένας θα κάνει αυτό που ξέρει. Η δική μας προτίμηση είναι να συνεχίσουμε το δρόμο της ΕΕ, παρόλα όσα έγιναν. Την απόφαση εδώ θα την λάβει η ΕΕ», ανέφερε κατά την ομιλία του ο Ερντογάν.

Παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα προς τους υποστηρικτές του αυτοεξόριστου Γκιουλέν, αναφέροντας, «είτε είναι ο πατέρας μου, είτε είναι ο γιος μου θα στραφώ εναντίον τους».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν πρόκειται να αρθεί αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Τουρκία πρώτα.

«Είχαμε 249 νεκρούς στο πραξικόπημα και μας ρωτάτε πότε θα αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν θα αρθεί. Μέχρι πότε; Μέχρι να υπάρξει ηρεμία, ευημερία. Τι σας λείπει; Δεν μπορείτε να πάτε στις δουλειές σας; δεν μπορείτε να πάτε στα σχολεία σας; Εμείς όταν ήρθαμε στην εξουσία υπήρχε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα εργοστάσια, οι δουλειές ήταν προβληματικές».

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν είναι ο πρώτος Τούρκος τα τελευταία 70 χρόνια (μετά τον Ισμέτ Ινονού) που θα είναι ταυτόχρονα επικεφαλής κράτους και πολιτικού κόμματος.

Ο Ερντογάν ίδρυσε το ισλαμοκεντρικό AKP το 2001 και το οδήγησε σε εκλογική νίκη έναν χρόνο αργότερα. Ωστόσο πριν από τρία χρόνια αναγκάστηκε να παραδώσει την ηγεσία του όταν εξελέγη πρόεδρος, μια θέση που κατά παράδοση είναι υπερκομματική.

Αυτό άλλαξε έπειτα από το δημοψήφισμα του περασμένου μήνα το οποίο έδωσε στον Ερντογάν μεγαλύτερες εξουσίες και του επιτρέπει ως επικεφαλής του κράτους να είναι μέλος ή και αρχηγός κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα