Η Σαουδική Αραβία υποδέxθηκε τον Τραμπ με deals πολλών δισ.

Συμφωνία ύψους 110 δισ. δολαρίων για εξοπλιστικά υπέγραψαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ, στο πρώτο επίσημο ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ στο εξωτερικό από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο. Παράλληλα, υπεγράφησαν συμφωνίες και στον ενεργειακό τομέα, ύψους 50 δισ. δολαρίων με την κρατική εταιρεία πετρελαίου

και φυσικού αερίου, Saudi Aramco.

Συγκεκριμένα, το κρατικό ταμείο επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησε να δεσμεύσει 20 δισ. δολ. σε ένα ταμείο επενδύσεων υποδομών με τον αμερικανικό όμιλο Blackstone Group. Το ταμείο σταδιακά θα διπλασιαστεί σε μέγεθος με χρήματα που θα αντληθούν από άλλους επενδυτές, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Παράλληλα, η Saudi Aramco ανακοίνωσε ότι υπέγραψε 16 συμφωνίες με 11 εταιρείες που αποτιμώνται σε 50 δισ. δολ. Μια καταρχλην συμφωνία ύψους 15 δισ. υπογράφηκε με την General Electric.

Την ίδια ώρα, τα υπουργεία Αμυνας των δύο χωρών διαπραγματεύτηκαν για ένα πακέτο συμφωνιών ύψους 110 δισ. δολ., σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Δεν μπορώ να φανταστώ άλλη μέρα που να ήταν πιο επικερδής, τόσο γαι τις ΗΠΑ, όσο και για το Βασίλειο», ανέφερε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος από το Ριάντ.

Η Σαουδική Αραβία, η Νο1 εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, εμφανίζεται πρόθυμη να ξαναθέσει σε νέες βάσεις τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, σχέσεις που είχαν διαταχθεί επί προεδρίας Ομπάμα, καθώς ο τελευταίος είχε σχεδιάσει πυρηνική συμφωνία το 2015 με το αντίπαλο, σιιτικό Ιράν. Εξάλλου, η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να διαφοροποιήσει την οικονομία της από το πετρέλαιο – προβλέπεται και η πώληση μεριδίου της Aramco - μετά την πτώση των τιμών του αργού κατά 50% την τελευταία τριετία.

Αμερικανικοί αξιωματούχοι έχουν κάνει λόγο για συμφωνίες που ποικίλουν σε οικονομικά μεγέθη. Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ έκανε λόγο για deals πάνω από 380 δισ. δολ., ήτοι 30 δισ. παραπάνω από αυτά που ανακοίνωσε ο Αμερικανός ομόλογός του Ρεξ Τίλερσον. Από την πλευρά του, ο Σαουδάραβας υπουργός Μοχάμεντ Αλσέιχ τοποθέτησε το ποσό σε περίπου 300 δισ. δολ.

Σε κάθε περίπτωση, στις συμφωνίες περιλαμβάνεται και η συναρμολόγηση 150 ελικοπτέρων Lockheed Martin Blackhawk στη Σαουδική Αραβία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ προβλέπεται η δημιουργία 450 νέων θέσεων εργασίας.

Αλλες συμφωνίες υπογράφηκαν με εταιρείες όπως οι Honeywell International, Nabors Industries, και Exxon Mobil.

Keywords
Τυχαία Θέματα