Επίτροπος Χαν: Η Τουρκία πρέπει να φέρει αποτελέσματα στο προσφυγικό πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Είναι απαραίτητο η Τουρκία να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα, και μάλιστα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλιώς θα αυξηθεί η πίεση για κλείσιμο συνόρων, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, Γιοχάνες Χαν, το Σάββατο, μετά την άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Άμστερνταμ για το θέμα.

Όπως είπε ο Επίτροπος Χαν η Τουρκία πρέπει να δείξει απτά αποτελέσματα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Φεβρουαρίου.

«Αυτό το σχέδιο δράσης έχει συμφωνηθεί εδώ και πάνω από δύο μήνες και ακόμα δεν έχουμε δει καμία σημαντική μείωση του αριθμού των προσφύγων. Η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα, δεν έχω καμία αμφιβολία» είπε στο Reuters, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει στρέψει την προσοχή της στην βία που έχει ξεσπάσει στην νοτιοανατολική Τουρκία δεν αποτελεί δικαιολογία για την έλλειψη περιπολιών στη δυτική ακτή της και την έλλειψη συνεργασίας με την Ελλάδα.

Η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει επίσημη ανάλυση για την πρόοδο της Τουρκίας στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων την Τετάρτη, η οποία αναμένεται να επιρρίπτει ευθύνες στην γειτονική χώρα για καθυστερήσεις και μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

«Χρειαζόμαστε αποτελέσματα πριν τη Σύνοδο αλλά φοβάμαι ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος» πρόσθεσε ο Χαν.

Ερωτηθείς για το κόστος από μια αποτυχία της Τουρκίας είπε: «Αυξάνει τον κίνδυνο να αναζητήσουμε άλλου είδους λύσεις» αναφερόμενος φυσικά στο κλείσιμο των συνόρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, το χτίσιμο φραχτών, που ζήτησαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση η Ουγγαρία και η Αυστρία, θα έχει επίδραση ντόμινο στα κράτη μέλη και θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την Συνθήκη Σένγκεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα