Να κλείσει τα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ ετοιμάζεται η Ε.Ε.

Αυξάνονται οι φωνές ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε. υπερ της αποστολής επιπρόσθετης βοήθειας στην ΠΓΔΜ για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, με ορισμένα ΜΜΕ να κάνουν λόγο ακόμα και για αποστολή συνοριοφυλακής και στρατού.

«Με την Αθήνα να εμφανίζει αδυναμία να σταματήσει την εισροή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από την Τουρκία, τα ευρωπαϊκά κράτη φοβούνται ότι η ζώνη Σένγκεν θα καταρρεύσει και μαζί της

ένας από τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση», μεταδίδει το Associated Press.

Ήδη όπως μεταδίδουν οι Financial Times, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν θέσει την πιθανότητα κράτη μέλη να στείλουν στρατό στην πλευρά της ΠΓΔΜ σε μια προσπάθεια να ελέγξουν ή ακόμα και «κλείσουν ερμητικά» τα σύνορα.

«Αν η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη ή ικανή να προστατέψει την Σένγκεν και δεν δέχεται καμία βοήθεια από την Ε.Ε. τότε χρειαζόμαστε μια άλλη γραμμή άμυνας, η οποία είναι προφανώς στην ΠΓΔΜ και την Βουλγαρία» δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Peter Szijjarto κατά τη σημερινή άτυπη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο Άμστερνταμ.

«Η Ε.Ε. είναι ανυπεράσπιστη στον Νότο. Υπάρχουν χιλιάδες παράτυποι μετανάστες που εισέρχονται στην Ε.Ε. σε καθημερινή βάση» είπε ο Szijjarto.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, Sebastian Kurz, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να υποτιμά το μέγεθος της κρίσης. «Έχω την αίσθηση ότι η Αθήνα δεν έχει καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης», είπε χαρακτηριστικά.

Ήδη ορισμένα κράτη μέλη έχουν στείλει, με δική τους πρωτοβουλία, βοήθεια στα σύνορα της ΠΓΔΜ.

«Το σημαντικό είναι να έχουμε ανθρώπους και εξοπλισμό για να ελέγξουμε τα σύνορα και να καταγράψουμε τους πρόσφυγες» είπε μετά τη συνάντηση ο υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Nikola Poposki, προσθέτοντας ότι τα Σκόπια ήδη έχουν βάλει στα σύνορα τον στρατό.

«Ο στρατός έχει αναλάβει να μειώσει τις παράνομες ροές στα σύνορα και θα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε.

Μέρκελ: Τα σύνορα δεν φυλάσσονται καλά, ειδικά τα θαλάσσια...

Έκκληση για καλύτερη φύλαξη των συνόρων έκανε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Ελλάδας, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Έχουμε ανάγκη να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε τη Σένγκεν», δηλώνει η Μέρκελ στο εβδομαδιαίο της podcast. Ενδεχόμενη αποτυχία να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα διακυβεύσει την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, που είναι η βάση για τον πλούτο της ένωσης, πρόσθεσε η Μέρκελ. Ιδιαίτερα η προστασία των εξωτερικών συνόρων δεν εξελίσσεται πολύ καλά εκεί όπου η ΕΕ έχει θαλάσσια σύνορα, δήλωσε η καγκελάριος.

"Από πλευράς μας, κατέστη σαφές προς όλους ότι δεν οφείλει μόνο η Ελλάδα απαντήσεις. Απαντήσεις οφείλουν, επίσης, όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Εκτιμάται ότι περίπου 850.000 μετανάστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2015. Οι ΜΚΟ έχουνσ στεγάσει περίπου 10.000 εξ αυτών, δηλαδή λίγο περισσότερο από το 1% των αφίξεων.

«Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι οι άνθρωποι που έρχονται από τη Συρία χρήζουν διεθνούς προστασίας. Η στήριξη που παρέχει η Ε.Ε. στην Τουρκία αποσκοπεί ακριβώς σε αυτή τη διασφάλιση, ότι δηλαδή η Άγκυρα θα μπορέσει να προστατεύσει και να στεγάσει τους πρόσφυγες που χρειάζονται άσυλο» υποστήριξε η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και Τούρκοι αξιωματούχοι.

«Αυτό ήταν το μήνυμα που δώσαμε στην Τουρκία» πρόσθεσε.

Γιοχάνες Χαν: Η Τουρκία πρέπει να φέρει αποτελέσματα πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Ευθύνες στην Τουρκία απέδωσε με τη σειρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τις σχέσεις Βρυξελλών - Άγκυρας, Γιοχάνες Χαν, λέγοντας ότι η γειτονική χώρα μπορεί να κάνει περισσότερα για να ανακόψει τις προσφυγικές ροές.

«Αυτό το σχέδιο δράσης έχει συμφωνηθεί εδώ και πάνω από δύο μήνες και ακόμα δεν έχουμε δει καμία σημαντική μείωση του αριθμού των προσφύγων. Η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα, δεν έχω καμία αμφιβολία», είπε στο Reuters, ζητώντας αποτελέσματα από τη χώρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα