Fitch: Μέσα στην άνοιξη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης αργότερα την άνοιξη βλέπει ο Ντ. Ρένγουικ, επικεφαλής του Τμήματος Αξιολογήσεων της Δ. Ευρώπης στη Fitch, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί οικονομική στήριξη από την Ευρώπη για όλο το 2016 καθώς δεν «βλέπει» έξοδο στις αγορές, ενώ όσον αφορά το Grexit τονίζει ότι ο μόνος τρόπος για να φύγει οριστικά από το τραπέζι είναι να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην Ημερησία, υπάρχουν ακόμη

μεγάλες διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών σε ορισμένα ζητήματα, ειδικά στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, επομένως η πρώτη αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί αργότερα μέσα στην άνοιξη.

«Παρόλα αυτά, περιμένουμε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί, χωρίς να πυροδοτηθεί ακόμη μία κρίση ρευστότητας» εκτίμησε.

Ερωτηθείς για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, δεν ανέφερε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, λέγοντας ότι «ένα πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αλλά υποθέτουμε στους υπολογισμούς μας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα, τουλάχιστον για το υπόλοιπο 2016».

Για την ελάφρυνση του χρέους, σημείωσε ότι μπορεί να βελτιώσει το μακροπρόθεσμο χρηματοδοτικό προφίλ της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τη διατήρηση καλών σχέσεων με τους πιστωτές και τη διατήρηση του τρίτου προγράμματος σε γενικές γραμμές εντός τροχιάς. Ερωτηθείς για το πότε θα γίνει μια αναδιάρθρωση του χρέους, απάντησε πως η Fitch περιμένει να γίνει κάποια στιγμή μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ωστόσο, όπως είπε το ακριβές timing είναι αβέβαιο.

Αναφορικά με το Grexit, τόνισε ότι ο κίνδυνος θα εξαλειφθεί πλήρως μόνο όταν η ελληνική οικονομία δείξει σημάδια ανάπτυξης και μπει σε μια βιώσιμη και σταθερή πορεία, όσον αφορά τα δημοσιονομικά της, επισημαίνοντας πάντως ότι σήμερα, ο κίνδυνος ενός Grexit έχει μειωθεί αισθητά σε σχέση με το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους.

«Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι ο κίνδυνος για ένα Grexit έχει μειωθεί αισθητά από το προηγούμενο καλοκαίρι. Ωστόσο, θα βρεθεί «εκτός τραπεζιού» μόνο όταν η ελληνική οικονομία είναι σε φάση επέκτασης και τα δημόσια οικονομικά σε διατηρήσιμη βάση» είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα