«Οδηγία» Στουρνάρα για «βιώσιμο» ασφαλιστικό & ευθυγράμμιση φορολογίας αγροτών

«Εξασφαλίστε βιώσιμο ασφαλιστικό και ευθυγραμμίστε τη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος καθώς είναι απαραίτητα για την εξασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας». Αυτό το μήνυμα θα στείλει ο Γ. Στουρνάρας μέσα από την ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία που θα παρουσιάσει στην ΓΣ των μετόχων της ΤτΕ σήμερα.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να υπογραμμίσει

πως η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το πρώτο βήμα για την έξοδο από την κρίση ενώ θα παρουσιάσει και το «δεκάλογο» για την επιστροφή της χώρας στη «βιώσιμη» ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κεντρικός Τραπεζίτης θα υπογραμμίσει πως η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και η ευθυγράμμιση της φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος δεν αποτελούν απλώς προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση του προγράμματος αλλά είναι απαραίτητες για να εξασφαλίσουν την δημοσιονομική βιωσιμότητα, τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αλλά και για να αποκαταστήσουν την κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη μεταξύ γενεών και ομάδων φορολογουμένων.

Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεσή του για την αναγκαιότητα προώθησης των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος συνολικά, αλλά και των αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τον κ. Στουρνάρα, οι καθυστερήσεις στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του δημόσιου τομέα και στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, και κυρίως οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, «οδήγησαν σε αντίστοιχες καθυστερήσεις στην εμφάνιση των θετικών επιδράσεών τους στην ανάπτυξη και την απασχόληση».

Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να επισημάνει ότι η προοπτική εξόδου από την κρίση είναι μεν ορατή, αλλά υπό προϋποθέσεις, και θα καλέσει την κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στην τήρηση των όρων της συμφωνίας, «οι οποίοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθούν ως επιταγές των δανειστών, αλλά ως ουσιαστικές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε ήδη να έχουν πραγματοποιηθεί από καιρό».

Στην ομιλία του θα αναφερθεί και στους παράγοντες που θα καθορίσουν την επιτυχία της ανάκαμψης και οι οποίοι είναι: η αποδοχή και οικειοποίηση του προγράμματος, η συνέχεια και συνέπεια στην εφαρμογή των αναγκαίων δράσεων, ο διάλογος και η πολιτική και κοινωνική συναίνεση.

Για να καλυφθεί η απόσταση που απομένει, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, επιβάλλονται τα εξής:

• Συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής με επανακαθορισμό του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής.

• Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων με έμφαση στο άνοιγμα των αγορών, στον ανταγωνισμό και στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

• Ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος με αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

• Ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

• Ενθάρρυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων και προστασία των επενδυτών.

• Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας - αύξηση των εξαγωγών.

• Καταπολέμηση της υψηλής ανεργίας.

• Μεταρρύθμιση στην Παιδεία.

• Ανάσχεση της φυγής ανθρώπινου κεφαλαίου.

• Στήριξη της κοινωνικής συνοχής και καταπολέμηση της φτώχειας.

Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να τονίσει μάλιστα πως η θετική αξιολόγηση θα τονώσει την πραγματική οικονομία και θα οδηγήσει στις διαβουλεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους

Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης

Παράλληλα, στην έκθεση θα επισημαίνεται και η ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο θα αποτελεί «αναπτυξιακό και συνάμα κοινωνικό συμβόλαιο δημιουργίας και μετακίνησης πόρων για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, τη δημιουργία επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας» και θα στηρίζει την παραγωγή, τις επενδύσεις, το «τρίγωνο της γνώσης» (παιδεία, έρευνα, καινοτομία) και τη νέα γενιά.

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι από τη στιγμή που θα κλείσει θετικά η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς:

1. Θα βελτιωθεί δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, γεγονός που θα επιταχύνει την επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

2. Θα ξαναγίνουν δεκτά τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ ως ενέχυρο για παροχή φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες (επαναφορά waiver).

3. Θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα.

4. Θα επιταχυνθεί η άρση των περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα και στην κίνηση κεφαλαίων.

Oλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα δημιουργήσουν ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης και θα ενδυναμώσουν την ανάπτυξη, κατά τον κ. Στουρνάρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα