«Επικός» Μάρτιος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι τραπεζικές μετοχές έκαναν ράλι και οι επενδυτές αναμένουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις από οποιονδήποτε άλλο κλάδο τον μήνα Μάρτιο και οι traders στα παράγωγα ώθησαν τον όγκο των συμβολαίων στον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη, σε πρωτοφανή επίπεδα.

Τα προηγούμενα χρόνια οι χαμηλές επιδόσεις καθιστούσαν τις μετοχές του ευρωπαϊκοί τραπεζικού κλάδου φθηνές, ωστόσο παράγοντες όπως τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία, ανοίγουν τα δρόμο για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αυξάνοντας έτσι τα περιθώρια κέρδους.

Την ίδια στιγμή, τα πολιτικά ρίσκα, που στις αρχές της χρονιάς αποτέλεσαν βασική πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές, έχουν τώρα αρχίσει να ξεθωριάζουν, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Μαρίν Λεπέν δεν έχει πιθανότητες να επικρατήσει στην κούρσα για τη γαλλική προεδρία.

«Βλέπουμε μια άνευ προηγουμένη κίνηση προς τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές», αναφέρει ο αναλυτής αγορών της IG, Chris Beauchamp. «Εάν συνυπολογίσει κανείς τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη και το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές εξακολουθούν να είναι φθηνότερες από τις αμερικανικές, αλλά και με την αβεβαιότητα για τις πολιτικές Τραμπ, μπορεί να δει γιατί οι τράπεζες της Ευρώπης φαίνονται τόσο ελκυστικές».

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 11% τον Μάρτιο, κυρίως λόγω της αισιοδοξίας για το οικονομικό outlook της περιοχής, αλλά και των ψηλότερων αποδόσεων στα ομόλογα, σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου πληθωρισμού. Σε ετήσια βάση ο δείκτης έχει πραγματοποιήσει ράλι 7,7%
Σημειώνεται πως τα συμβόλαια που βλέπουν αισιόδοξα την αγορά αυξήθηκαν φθάνοντας στο επίπεδο ρεκόρ των 3,3 εκατομμυρίων, έναντι 2 εκατ. puts.

O αναλυτής της IG προκρίνει την αγορά γαλλικών τραπεζικών μετοχών, όπως της Societe Generale και της BNP Paribas. Οι μετοχές τους έχουν σημειώσει άνοδο έως 2,1% φέτος, με τους επενδυτές να τις αποφεύγουν λόγω των επερχόμενων εκλογών, αλλά σύμφωνα με τον Beauchamp, το οποίο φαίνεται να αλλάζει, καθώς, όπως λέει, μάλλον έρχεται η ώρα που οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών θα αρχίσουν να κλείνουν την ψαλίδα με τις αμερικανικές τραπεζικές μετοχές σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα