Βασίλης Τραπεζάνογλου: Η αφανής επίδραση των startups

Ο Βασίλης Τραπεζάνογλου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το απόγευμα της Πέμπτης στο λιλιπούτειο χώρο παρουσιάσεων του Viva Nest –ένας επιχειρησιακός επιταχυντής με επικέντρωση του ενδιαφέροντος του στο fintech που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ομίλου Viva- ήταν εκείνος που άνοιξε με μια «εισαγωγική» παρουσίαση την εκδήλωση για τις βραβεύσεις των ομάδων που ξεχώρισαν. Η παρουσίαση ήταν σύντομη και περιεκτική. Από εκείνη συγκράτησα δύο – τρία στοιχεία τα οποία και

εμφανώς προέβαλε. Το ένα αφορούσε το ισχυρό πλέον αποτύπωμα που αφήνουν με την παρουσία και την δράση τους τα startups όχι μόνο στο χώρο της νεανικής και της εν γένει νέας επιχειρηματικότητας αλλά στο σύνολο της επιχειρηματικής ζωής και οικονομικής δράσης. Ο Βασίλης Τραπεζάνογλου έκανε λόγο για την «αφανή επίδραση». Και είχε δίκιο. Ο ίδιος την προσδιόρισε αυτήν την ιδιαίτερη επίδραση στον «τρόπο δράσης και μεγάλων επιχειρήσεων» αλλά και στις «κινήσεις μεγάλων επιχειρήσεων διεθνώς». Με άλλα λόγια, δεν είναι καθόλου ψέματα ότι μεγάλες επιχειρήσεις σε διεθνές επίπεδο «έμαθαν» από τις startups.

Ο Βασίλης Τραπεζάνογλου είπε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις εφάρμοσαν μεθοδολογία startup σε «εσωτερικά development projects», διοργάνωσαν Ηackathons, δημιούργησαν Incubators / Accelarators, συμμετείχαν σε startup, εξαγόρασαν startup.

Το γεγονός ότι ένα πολύπειρο στέλεχος της αγοράς όπως ο Βασίλης Τραπεζάνογλου έρχεται να αναγνωρίσει και να αναδείξει το «αποτύπωμα» του κινήματος των startups όπως το ονόμασε έχει μια ξεχωριστή σημασία για όλους.

Αν και ο ίδιος δέχεται ότι η ποσοτική συμβολή τους είναι «χαμηλή βραχυπρόθεσμα», η ποιοτική συμβολή τους είναι «εξαιρετικά σημαντική». Κατά την άποψη του τα startups ήρθαν με την ορμητικότητα τους να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του «ελλείμματος σε επιχειρηματική κουλτούρα» που υπάρχει στην ελληνική αγορά.

Και αυτή η ποιοτική συμβολή τους έχει σχέση τόσο με την εστίαση σε δημιουργική απασχόληση, όσο και με την ροπή προς τα «δύσκολα». Τα startups αξιοποιούν την παραγόμενη γνώση, έχουν μια μεσοπρόθεσμη προσέγγιση / υπομονή / στέρηση, δείχνουν μια εξοικείωση με επιχειρηματικό κίνδυνο, έχουν περισσότερο μεθοδική προσέγγιση αλλά και μια ενισχυμένη συμβολή στην προώθηση της καινοτομίας, εξωστρέφειας, ανταγωνιστικής προσέγγισης. Πάνω από όλα όμως και αυτό λειτουργεί ως πρώτιστο συστατικό στοιχείο είναι το δίπτυχο «συνεργασία –ομαδικότητα».

Ο Βασ. Τραπεζάνογλου κατά τη χθεσινή εκδήλωση

Για όσους δεν γνωρίζουν το Πρόγραμμα «Viva Nest-an IDEA in Fintech» που ολοκλήρωσε τον πρώτο του κύκλο του το απόγευμα της Πέμπτης είναι ένα πρόγραμμα Ψηφιακής Καινοτομίας και Νέας Επιχειρηματικότητας διάρκειας6 μηνών, με εστίαση σε εφαρμογές και δραστηριότητες Fintech.

Στόχος του, η εξεύρεση και ανάπτυξη καινοτόμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και επιχειρηματικών μοντέλων που θα προσφέρουν προστιθέμενη αξία στον τομέα των ηλεκτρονικών χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ομίλου Viva και διοργανώνεται με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς προγραμμάτων IDEA (Innovation, Design and Entreprenaurial Action) του ACEin

Στον 1ο κύκλο συνεργάστηκαν σημαντικές μεγάλες επιχειρήσεις (Entersoft,Eurobank, Eurolife, Lamda Development, Mastercard, Microsoft, My Market) και έμπειρα στελέχη της αγοράς ως μέντορες. Υποστηρίχθηκε με χορηγίες απ’ευθείας προς τις ομάδες από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Keywords
Τυχαία Θέματα