Έπεσε σε… ξέρα το Πάτρα - Πύργος

Δύσκολη, αποδεικνύεται για το υπουργείο Υποδομών η τεμαχισμένη εργολαβία του Πάτρα – Πύργος συνολικού ύψους 475 εκ. ευρώ αφού το έργο από το ξεκίνημά του συναντά ουκ ολίγες δυσκολίες, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η βούληση του υπουργείου Υποδομών να διαχύσει τμήματα του οδικού άξονα σε μικρότερες εταιρείες. Μπορεί την περασμένη Τετάρτη να δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια η απόφαση του υπουργού Υποδομών κ. Χρίστου Σπίρτζη για την έγκριση δέσμευσης της τρίτης

από τις οκτώ συνολικά εργολαβίες του έργου, συνολικού ύψους 53,2 εκ. ευρώ, ωστόσο στο σημείο μηδέν βρίσκονται και οι δύο πρώτες.

Οι κινητοποιήσεις των μηχανικών και των εργολάβων για το ασφαλιστικό έχουν καθυστερήσει τις δημοπρατήσεις των δύο αρχικών τμημάτων (Πύργος-Δουνέϊκα και Αμαλιάδα Δουνέικα), συνολικού ύψους 125 εκ. ευρώ. Το νέο χρονοδιάγραμμα έχει οριστεί για τις 5 και 17 Μαίου αντίστοιχα. Ωστόσο, το υπουργείο ανεξάρτητα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις έχει φροντίσει να ενημερώσει εγκαίρως ότι σύμβαση δεν θα υπογραφεί εάν προηγουμένως δεν εγκριθεί ο φάκελος μεγάλου έργου από τις υπηρεσίες των Βρυξελλών.

Μέχρι τότε, μπορεί να δημοπρατεί ξεχωριστά τα έργα που μόνο θεωρητικώς μπορούν να περπατήσουν, αφού θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πρώτα η κοινοτική χρηματοδότηση που θα προέλθει από το ΣΕΣ. Το τρίτο κομμάτι του Πάτρα-Πύργος που πρόκειται να δημοπρατηθεί είναι το Κυλλήνη –Αμαλιάδα, το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα έργο της εργολαβίας μήκους σχεδόν 11 χιλιομέτρων. Στο νέο κομμάτι που σημειωτέον έχουν εκτελεστεί χωματουργικές εργασίες από άλλο ανάδοχο, περιλαμβάνονται ο ανισόπεδος κόμβος Γαστούνης , νέοι και αναβαθμιζόμενοι παράπλευροι και κάθετοι δρόμοι, έργα αποχέτευσης καθώς και μικρά τεχνικά έργα (περιβάλλοντος, οδοφωτισμού κ.α), εργασίες που υπολείπονται στα κατασκευασμένα ή ημικατασκευασμένα κομμάτια, μονάδες ελέγχου ρύπανσης, εργασίες πρασίνου κ.α. Αρμόδια διεύθυνση για την προετοιμασία και σύνταξη των τευχών δημοπράτησης είναι η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών.

Το Πάτρα-Πύργος μήκους 75 χλμ. είχε εξαιρεθεί από την Ολυμπία Οδό με την επανεκκίνηση των έργων το 2013, με στόχο να γίνει μεταγενέστερα ως δημόσιο. Με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ο κ.Σπίρτζης ως αρμόδιος υπουργός αποφάσισε το έργο να μην δρομολογηθεί κατά ενιαίο και αδιαίρετο τρόπο αλλά να σπάσει σε οκτώ δημοπρασίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα