Η αγορά της νέας «κινητής τηλεφωνίας»!

Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς, η αγορά των νέων ιδιωτικών επιχειρήσεων ηλεκτρισμού θα είναι ένας από τους καινούργιους μεγάλους διαφημιζόμενους... Η αγορά που «στήθηκε» στη βάση των μεριδίων που «χάνει» το κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ - και περιλαμβάνει μεταξύ όλων των άλλων ισχυρούς παραγωγικούς ομίλους ελληνικών συμφερόντων αλλά και ενδιαφέρουσες συνεργασίες και συμπράξεις- αρχίζει να δείχνει τη δύναμή της.

Αν και οι διαφημίσεις που εναλλάσσονται στους τηλεοπτικούς δέκτες δίνουν έμφαση στις προσφορές

και τις εκπτώσεις το σίγουρο είναι ότι ο τελικός ωφελημένος θα είναι ο καταναλωτής – το ελληνικό νοικοκυριό. Και αυτό γιατί το ελληνικό νοικοκυριό όχι μόνο θα έχει πλέον περισσότερες της μιας επιλογές στο πλαίσιο του ανταγωνισμού (και ασφαλείς επιλογές σε σχέση με το παρελθόν), αλλά θα διαπιστώσει και μειώσεις στον λογαριασμό. Μειώσεις που θα μετράνε στον οικογενειακό προϋπολογισμό και το πορτοφόλι των καταναλωτών.

Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των πολιτών διασφαλισμένα αν το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας και η ανεξάρτητη αρχή ΡΑΕ είχαν συνείδηση του ρόλου τους και δεν μπέρδευαν τις κιλοβατώρες με τις κομματικές σκοπιμότητες.

Ας επιστρέψουμε όμως στους λογαριασμούς. Η πρώτη θετική συνέπεια για τους καταναλωτές ήταν ότι η πίεση που ασκήθηκε στο πρώην μονοπώλιο -δηλαδή τη ΔΕΗ- απέδωσε. Οι ρυθμίσεις όπως οι δόσεις κλπ είναι ένα πρώτο θετικό στοιχείο. Η πίεση που θα συνεχισθεί λόγω της μείωσης των ποσοστών της ΔΕΗ θα φέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα και τις μειώσεις στα τιμολόγια. Στην ίδια κατεύθυνση η ένταση του ανταγωνισμού – ας είναι καλά το 3ο μνημόνιο και τα επακόλουθα του- θα διευρύνει έτι περαιτέρω τις διαθέσιμες επιλογές των καταναλωτών και θα διαμορφώσει τις τιμές σε επίπεδα που μπορούν να αντέξουν τα νοικοκυριά. Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν σχέδιο και πρόγραμμα από την πλευρά και της κυβέρνησης και της ρυθμιστικής αρχής. Αλλά, σχέδιο και πρόγραμμα πάνε μαζί με τα νέα πρόσωπα που ήδη αναζητούνται...

Σήμερα, το ποσοστό της ΔΕΗ – στοιχεία από το τελευταίο Μηνιαίο Δελτίο του ΛΑΓΗΕ που περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την εικόνα και τα μερίδια της αγοράς, Μάρτιος 2016- είναι 92,8 %. Ακολουθούν σε μερίδια ο Όμιλος ΗΡΩΝ ( Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Όμιλος GAZ DE FRANCE SUEZ και Qatar Petroleum) με 2,1 %, η ELPEDISON (Ελληνικά Πετρέλαια, Edison, Ελλάκτωρ και Χαλκόρ) με 1,9 %, η PROTERGIA ( όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ) με 1,5 %.

Πάντως, το πρώτο και το πιο σημαντικό συμπέρασμα των εξελίξεων είναι ότι η αναδυόμενη αγορά των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι η νέα «κινητή τηλεφωνία»!

Keywords
Τυχαία Θέματα