Επενδύσεις υπό το μηδέν

Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις, παγωμένες παραμένουν σημαντικές επενδυτικές προσπάθειες στην Ελλάδα, ενώ κάποια πρότζεκτ έχουν ανασταλεί και άλλα κινδυνεύουν άμεσα

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Σε μια περίοδο όπου όλοι εκτιμούν ότι η μοναδική διέξοδος από την κρίση είναι η προσέλκυση επενδύσεων με τελικό σκοπό την επίτευξη ανάπτυξης και αύξησης του ΑΕΠ, η κυβέρνηση δείχνει αδυναμία κατανόησης της πραγματικότητας.

Για την ακρίβεια, όταν δεν αντιστρατεύεται

τις επενδυτικές προσπάθειες όπως έχει συμβεί με την Cosco, το Ελληνικό, τη Socar και την Ελληνικός Χρυσός, δείχνει μεγάλη ατολμία ως προς την προώθηση πολιτικών προώθησης της ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων. Κι ενώ πρόσφατα το ΙΟΒΕ ανέφερε ότι για να υπάρξει ανάταξη της οικονομίας θα απαιτηθούν 25 μεγάλες επενδύσεις και περισσότερες εξαγωγές, σήμερα βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο μηδέν.

Κατά καιρούς, λοιπόν, ακούμε ειδήσεις για επενδυτικά σχήματα και για ενδιαφερόμενους να τοποθετηθούν στη χώρα ή για την παροχή βίζας σε όσους επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο αγοράς κατοικίας. Πρόσφατο είχαμε ενδιαφέρον για δύο άμεσες επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού οι οποίες αξιολογήθηκαν από την Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.) και εντάχθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων.

Οι επενδύσεις αφορούν δύο σύνθετα τουριστικά συγκροτήματα, τα οποία περιλαμβάνουν ξενοδοχειακές υποδομές, μαρίνα, ειδικού τύπου τουριστικές υποδομές και παραθεριστική κατοικία, εκ των οποίων το πρώτο είναι στην Εύβοια (Δήμος Καρύστου) και το δεύτερο στην Κρήτη (Δήμος Αγ. Νικολάου), συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν περίπου 600 άμεσες νέες θέσεις εργασίας και πολλαπλάσιες έμμεσες. Πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο επενδυτές αραβικών και ρωσικών συμφερόντων, πηγές του «business stories», όμως, μιλούν για καθυστερήσεις που κοστίζουν και φυσικά προβληματίζουν.

Κι άλλες επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα έχουν παγώσει. Το Enterprise Greece πρόσφατα μιλούσε για 11 μεγάλα επενδυτικά σχέδια, αλλά μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει προχωρήσει. Το ίδιο συνέβη και με όσα έταζε ο ίδιος κρατικός φορέας εξωστρέφειας και προσέλκυσης επενδύσεων στον τομέα της αγροτοδιατροφής, των κέντρων λογισμικού κ.λπ. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Ελληνοκαναδό Πίτερ Ηλιόπουλο που θέλει να δημιουργήσει ένα resort αντίστοιχο του «Costa Navarino» στη Λακωνία, το οποίο θα εξασφαλίσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας; Ο επενδυτής περιμένει εδώ και δύο χρόνια πράσινο φως παρά τις βοήθειες που του έδωσε η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά.

Ακόμα και ώριμες επενδυτικές προσπάθειες, όπως αυτή της Philip Morris Παπαστράτος ή της British American Tobacco, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ατολμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει καίρια το πρόβλημα του λαθρεμπορίου καπνού και της απώλειας φόρων. Καθυστέρηση όμως υπάρχει και ως προς την αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων, ενώ η μετάθεση του τέως προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα στη θέση του υφυπουργού Οικονομίας πάγωσε πολλά.

Πηγές του «b.s.» λένε επίσης ότι μετά το μπαράζ φυγής πολυεθνικών από τη χώρα υπάρχει και κάτι ακόμα πιο επικίνδυνο. Η αναστολή επενδύσεων που ήδη έχουν ανακοινωθεί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρονται σε υποχώρηση που έκανε σε σχέση με τις ανακοινώσεις της μεγάλη εταιρεία τροφίμων με έδρα στην Κεντρική Ευρώπη αναφορικά με ελληνική γαλακτοβιομηχανία. Λέγεται ότι πάγωσε κατά 50% το επενδυτικό της σχέδιο στη μονάδα της στη Μακεδονία και ότι μία άλλη, επίσης πολυεθνική γαλακτοβιομηχανία που είχε ανακοινώσει επένδυση 7 εκατ. ευρώ μετά βίας εντέλει πραγματοποίησε επένδυση 2 εκατ. ευρώ παραπέμποντας στις καλένδες το υπόλοιπο πρόγραμμα. Πισωγύρισμα επίσης μαθαίνουμε ότι υπάρχει σε πρότζεκτ αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας όχι με ευθύνη της τελευταίας, αλλά εξαιτίας άλλων αγκυλώσεων του κράτους.
Και άλλες προσπάθειες, όπως η πολυαναμενόμενη Burger King, δεν έχουν προχωρήσει λόγω των προβλημάτων στον υψηλό ΦΠΑ της εστίασης. Η διεθνής αλυσίδα προέβλεπε στο πλάνο της το άνοιγμα τουλάχιστον οκτώ καταστημάτων ως το τέλος του 2016 και για 40-50 την επόμενη διετία. Εντούτοις, δεν έχουν ανοίξει ακόμα ούτε το πρώτο.

Οι εξαιρέσεις

Βασισμένες πάντως στην ιδιωτική πρωτοβουλία -και όχι σε επαφές με την κυβέρνηση- εξελίσσονται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα κάποιες δειλές αλλά υπαρκτές θετικές επενδυτικές πρωτοβουλίες. Μία από αυτές ήταν και η υλοποίηση του διαμετακομιστικού κέντρου της DHL Express Ελλάδος στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο ανανέωσε τη σύμβασή του για 11 έτη. Η συνολική επένδυση για την αναβάθμιση των ανανεωμένων εγκαταστάσεων, έκτασης 12.200 τ.μ., άγγιξε τα 15,6 εκατ. ευρώ και αποτελεί μέρος του τριετούς επενδυτικού πρότζεκτ της γνωστής πολυεθνικής ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η ελληνική βιομηχανία Creta Farms με τη διοχέτευση χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ προχώρησε σε επένδυση 31 εκατ. ευρώ. Ακόμα η Τιτάν ανακοίνωσε συμφωνία εξαγοράς του 50% της Companhia Industrial de Cimento Apodi στη Βραζιλία, ενώ τα Πλαστικά Θράκης ενώ η Κρι Κρι προσανατόλισαν τις επενδύσεις τους στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα