Ήρθε για να φύγει ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας;

Ο Τζεντιλόνι μπορεί να μην κρατήσει πολύ την καρέκλα του πρωθυπουργού, καθώς ο Ρέντσι επιδιώκει πρόωρες εκλογές

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι ενδέχεται να καταλήξει απλώς να κρατήσει «ζεστή» την πρωθυπουργική καρέκλα για το πρώην αφεντικό του, τον Ματέο Ρέντσι.

Ο 62χρονος πολιτικός έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Ματαρέλα μετά την επίσημη παραίτηση του Ρέντσι μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου. Ήταν υπουργός Εξωτερικών

στην κυβέρνηση Ρέντσι και, εκτός απροόπτου αναμένεται να προτείνει τα ονόματα της νέας κυβέρνησης σήμερα στον πρόεδρος της Ιταλίας.

Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν σταματά τον Ρέντσι από την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο νέος πρωθυπουργός, αναφέρει το Bloomberg, είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με πιέσεις, προκειμένου να κάνει στην άκρη μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, αφού ο Ρέντσι θέλει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το πώς βλέπει τον νέο πρωθυπουργό η αντίπαλη πλευρά, εκφράστηκε από τον Λουίτζι Ντι Μάιο, στέλεχος της Κίνησης των 5 Αστέρων, που αποκάλεσε τον Τζεντιλόνι «ανδρείκελο» του Ρέντσι.

«Μια κυβέρνηση υπό τον Τζεντιλόνι θα είναι αμφιλεγόμενη», αναφέρει ο Τζιοβάνι Ορσίνα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Luiss-Guido Carli της Ρώμης. Όπως αναφέρει ο ίδιος, μπορεί να δημιουργήθηκε ως υπηρεσιακή κυβέρνηση και ο Τζεντιλόνι είναι πολύ κοντά στον Ρέντσι, αλλά «ποιος ξέρει τι μπορεί να κάνει η εξουσία;», διερωτάται. «Ο Τζεντιλόνι μπορεί τελικά να παραμείνει ως το 2018», αναφέρει.

Αν επιτύχει να φέρει μια λίστα υπουργών, θα είναι ο τέταρτος μη εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ιταλίας, μετά τον Μάριο Μόντι, τον Ενρίκο Λέττα και τον ίδιο τον Ρέντσι. Υπενθυμίζεται ότι πριν προλάβει να «ζεστάνει» την καρέκλα του πρωθυπουργού, για τον Τζεντιλόνι αρχίζουν τα δύσκολα ήδη από την Πέμπτη, οπότε και κάνει το παγκόσμιο ντεμπούτο του στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο IPSOS, που δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Corriere della Sera την Κυριακή, «έδωσε» ποσοστό 31,5% στην Κίνηση των 5 αστέρων στην πρόθεση ψήφου, έναντι 29,8% για το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι και του Τζεντιλόνι.

Keywords
Τυχαία Θέματα