Νίκος Μαντζούφας: Ο μάνατζερ των ΣΔΙΤ

Είναι ο μοναδικός δημόσιος λειτουργός που δεν φημίζεται μόνο για την διάρκεια στο δημόσιο βίο, αλλά και για την αποτελεσματικότητά του.

Λαμπρό παράδειγμα για το πώς ένας μάνατζερ του ιδιωτικού τομέα μπορεί να ξεχωρίσει ακόμη και στην μιζέρια του δημοσίου, εποπτεύοντας δεκάδες έργα υποδομών που όχι μόνο ολοκληρώνονται στην ώρα τους αλλά τοποθετούν τον θεσμό των ΣΔΙΤ στο κορυφαίο χρηματοδοτικό εργαλείο υλοποίησης έργων στην Ελλάδα.

Ο

44χρονος Νίκος Μαντζούφας, ο οποίος προέρχεται από την επενδυτική τραπεζική και τον συμβουλευτικό τομέα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι η Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα, που είναι επικεφαλής από το 2009, όταν επιλέχθηκε από τις ανοικτές διαδικασίες του open gov, βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την ολοκλήρωση ενός κύκλου σημαντικών έργων, χωρίς «ξεχειλωμένες» συμβάσεις. Ίσως για αυτό και κάμποσοι υπουργοί Οικονομίας που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις, προτίμησαν να συνεργαστούν μαζί του από το να τον απομακρύνουν.

Ίσως ελάχιστοι γνωρίζουν ότι από την θέση του επικεφαλής του project finance της Grand Thornton, έχει χειριστεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, ένα πλήθος έργων παραχώρησης και ιδιωτικοποιήσεων.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι το έργο της Ειδικής Γραμματείας έχει διεθνή αναγνώριση. Πέρα από την επιλογή της, να μεταφέρει την τεχνογνωσία της σε άλλες αγορές του εξωτερικού έχει βραβευτεί διεθνώς για τις ΣΔΙΤ σχολικών κτιρίων και για την μονάδα απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας η οποία θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον προσεχή Απρίλιο.

Ο κατάλογος των έργων είναι μακρύς, υλοποιώντας υποδομές με μεγάλη σημασία στην βελτίωση των μετακινήσεων των πολιτών (τηλεματική, ηλεκτρονικό εισιτήριο) στη διαχείριση των απορριμμάτων (ΣΔΙΤ Δυτικής Μακεδονίας με την χρηματοδότηση της ΕΤΕπ), της δικαιοσύνης (ψηφιοποίηση πρακτικών) κ.α. συνολικού ύψους 530 εκ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή μέσω του Jessica, υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια επενδύσεις που έφτασαν τα 300 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 100 εκ. ευρώ προήλθαν από κοινοτικούς πόρους.

Το Jessica είναι ένα πρόγραμμα της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο ο κ.Μαντζούφας , είναι Πρόεδρος του Επενδυτικού Συμβουλίου.

Μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδοτήθηκαν στην δυσκολότερη οικονομική συγκυρία για την χώρα, 43 συνολικά έργα σε ποικίλους τομείς της ελληνικής οικονομίας , όπως οι συγκοινωνίες, ο τουρισμός, η αγορά του οδοφωτισμού, του βιαερίου κ.α .

Επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ είναι οι επενδύσεις από το πακέτο Γιούνκερ. Το υπουργείο Οικονομίας αναγνωρίζοντας την μεγάλη τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει στον τομέα των ΣΔΙΤ έχει εκχωρήσει στον κ. Μαντζούφα και την εποπτεία των επενδύσεων που θα γίνουν μέσω του νέου επενδυτικού προγράμματος που απευθύνεται σε έργα που υλοποιούνται με την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επί του παρόντος η «συγκομιδή» είναι φτωχή αλλά η εμπλοκή του Ειδικού Γραμματέα αφήνει ελπίδες για μεγαλύτερη κινητοποίηση επενδύσεων στο μέλλον.

Μαριάννα Τζάννε

Keywords
Τυχαία Θέματα