Ένας Κινέζος σε ευρωπαϊκές τράπεζες;

Στην ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού της κλάδου προσβλέπει ο κινεζικός όμιλος Dalian Wanda Group.

Σύμφωνα με πηγές που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της εταιρείας, Wang Jianlin, που είναι και ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, εξετάζει δυνητικές αγορές στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, ο όμιλος βρίσκεται σε αναζήτηση ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς και χρηματιστηριακών εταιρειών, τόσο εντός Κίνας, όσο

και στο εξωτερικό.
Δημοσίευμα των Financial Times είχε αναφέρει πως η Wanda έχει θέσει στο «στόχαστρό» της πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και τη Deutsche Postbank, ωστόσο ο όμιλος διέψευσε με ανακοίνωσή του ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο της Γερμανίας.

Σε κάθε περίπτωση, η επέκταση της Wanda υτα τελευταία χρόνια στο Χόλιγουντ, καταδεικνύει την πρόθεσή της να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της και να το επεκτείνει και πέραν της αγοράς ακινήτων. Πέρυσι η εταιρεία προχώρησε σε αναδιοργάνωση των χρηματοπιστωτικών της δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνουν μια εταιρεία ασφαλειών ζωής, ενώ προσέλαβε τον πρώην πρόεδρο κινεζικής τράπεζας.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν αναλυτές, η κίνηση της Wanda να αγοράσει κάποια ευρωπαϊκή τράπεζα δεν θα είναι ένα εύκολο εγχείρημα, λόγω των αντιρρήσεων από τις ευρωπαϊκές τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες συνήθως δεν δίνουν το «πράσινο φως» για την ανάληψη ευρωπαϊκών τραπεζών από εταιρείες που δεν έχουν το κατάλληλο «τραπεζικό υπόβαθρο».

Προσφάτως, ένας άλλος κινεζικός κολοσσός, η Fosun, αγόρασε θέσεις σε ευρωπαϊκές τράπεζες (αύξησε το μερίδιό της στην πορτογαλική Banco Comercial Portugues σε σχεδόν 24%).

Keywords
Τυχαία Θέματα