Γιατί εγκαταλείπουν οι ξένοι μεγαλοεπενδυτές τα αμερικανικά ομόλογα

Δεύτερες σκέψεις αρχίζουν να έχουν ξαφνικά οι μεγαλύτεροι ξένοι κάτοχοι αμερικανικών ομολόγων. Κι αυτό λόγω... Τραμπ.

Στην Ιαπωνία, που έχει στην κατοχή της τα περισσότερα αμερικανικά ομόλογα, οι επενδυτές μείωσαν τις θέσεις τους τον Δεκέμβριο κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων τεσσάρων ετών. Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι πως η πώληση αμερικανικών ομολόγων συμπίπτει με μια περίοδο που το να επενδύει κανείς στο εξωτερικό είναι πιο ελκυστικό από ποτέ. Και δεν είναι μόνον οι Ιάπωνες που φεύγουν. Αυτό ισχύει

διεθνώς, καθώς γενικά οι ξένοι ξεφορτώνονται με ταχείς ρυθμούς θέσεις που έχουν στο αμερικανικό χρέος.

Η τάση, από το Τόκιο και το Πεκίνο μέχρι το Λονδίνο είναι σαφής: ελάχιστοι υπεράκτιοι επενδυτές θέλουν να μπουν στην αμερικανική αγορά ομολόγων ύψους 13,9 τρισ. δολ. αυτή τη στιγμή. Κι αυτό είτε λόγω της προοπτικής για μεγαλύτερα ελλείμματα και περισσότερο πληθωρισμό υπό την προεδρία Τραμπ ή λόγω υψηλότερων επιτοκίων από τη Fed. Ετσι, η ασφαλέστερη αγορά ομολόγων στον κόσμο φαντάζει τώρα λιγότερο ασφαλής – κυρίως μετά το ανοδικό γύρισμα στις αποδόσεις από τον Νοέμβριο.

Και μετά, υπάρχει και η όρεξη του Τραμπ για διαξιφισμούς που κάνει ασφαλέστερη και ευκολότερη λύση να προτιμά ένας επενδυτής να μην επενδύει σε ξένες αγορές.

Όπως λένε οι αναλυτές, η πολιτική αβεβαιότητα που εκδηλώνεται μπορεί να καταλήξει σε ταχεία άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων στο εγγύς μέλλον, γεγονός που θα αποθαρρύνει τους επενδυτές να προσχωρήσουν σε επιθετικές αγορές.

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι κάτοχοι ομολόγων θα εγκαταλείψουν συνολικά τις θέσεις τους στα αμερικανικά ομόλογα. Εξάλλου, διακρατούν ακόμα 5,94 τρισ. δολ. ή σχεδόν το 43% της αμερικανικής αγοράς ομολόγων έναντι 56% το 2008 και μια σημαντική μείωση των θέσεων θα μπορούσε να βλάψει τους μεγαλο- ομολογιούχους όπως είναι η Ιαπωνία και η Κίνα.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια επίμονη μείωση της ξένης ζήτησης θα μπορούσε να έχει μεγάλης διάρκειας συνέπειες στην ικανότητα της Αμερικής να έχει πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση κι αυτό δεν ενδείκνυται κυρίως τώρα που ο Τραμπ έχει εκφράσει τα φιλόδοξα σχέδιά του για έργα υποδομής και μείωση φόρων.

Τον Δεκέμβριο μόνο, οι Ιάπωνες επενδυτές μείωσαν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ κατά 2,39 τρισ. γεν ή 21,3 δισ. δολ. Την ίδια ώρα, οι κεντρικοί τραπεζίτες σε Ιαπωνία και Ευρώπη συνεχίζουν να πειραματίζονται με νομισματικές πολιτικές που μπορεί να δημιουργήσουν οφέλη για τους επενδυτές τοπικών ομολόγων. Κάτι που ενισχύει το επιχείρημα ότι είναι πολύ πιο εύκολο να επενδύει κανείς στην πατρίδα του παρά στο εξωτερικό, όπως λέει στρατηγικός αναλυτής της Bank of America.

Keywords
Τυχαία Θέματα