Ελβετία: Δεν ξεκινά προς το παρόν έρευνα για τα Panama Papers

Η Ελβετία δεν βρίσκει προς το παρόν επαρκείς λόγους για να ξεκινήσει οποιαδήποτε έρευνα πάνω στις αποκαλύψεις των «Panama Papers» που συνδέουν ελβετικές τράπεζες με ύποπτες συναλλαγές εξωχώριων εταιρειών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας.

«Απλά δεν υπάρχουν επαρκείς λόγοι [...] για να αρχίσουν δικαστικές διαδικασίες και άλλα μέτρα»,

δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Νάταλι Γκουθ στη Βέρνη, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο dpa.

Σύμφωνα με την κ. Γκουθ χρειάζεται να υπάρχουν σαφή στοιχεία για εγκληματική δραστηριότητα προκειμένου να διαταχθεί σχετική έρευνα από τις εισαγγελικές Αρχές.

Τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν στην Ελβετία φαίνεται να διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο σε πολλές συμφωνίες για σύσταση off-shore εταιρειών από την παναμέζικη νομική εταιρεία Mossack Fonseca – πηγή των Panama Papers – η οποία ειδικεύεται στην ίδρυση επιχειρήσεων σε φορολογικούς παραδείσους.

Σύμφωνα με τα έγγραφα 1.223 από τους περισσότερους 14.000 ενδιάμεσους που εμφανίζονται στα έγγραφα της Mossack Fonseca δρούσαν στην Ελβετία.

Νωρίτερα, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έγιναν οι πρώτες χώρες που άρχισαν έρευνες πάνω σε φορολογούμενούς τους σχετικά με τις πληροφορίες που ήλθαν στην επιφάνεια από τα «Panama Papers».

Keywords
Τυχαία Θέματα