Αύριο δίνει η κυβέρνηση στους θεσμούς το νέο φορολογικό πακέτο

Του Κωστή Πλάντζου

Συνάντηση-εξπρές ήταν η πρώτη των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των δανειστών, αφού κράτησε σχεδόν μία ώρα υπο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών όπου γίνονται οι διαπραγματεύσεις.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά στις διαρροές του Wikileaks. Όπως τόνισε, «είχαμε μια εισαγωγική

συνάντηση με τους θεσμούς, βάλαμε το χρονοδιάγραμμα για την πρώτη εβδομάδα, έως την άλλη Δευτέρα, αλλά και τον οδικό χάρτη μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου».

Απάντησε επίσης ότι δεν γνωρίζει αν θα γίνει αύριο συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, ενώ δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα αν είναι προβληματισμένος που οι Ευρωπαίοι συντάσσονται με το ΔΝΤ.

Εντωμεταξύ, αύριο θα πάρουν στα χέρια τους οι θεσμοί τα στοιχεία για το νέο πακέτο φορολογικών μέτρων (πχ. αυξήσεις φόρων εισοδήματος, εμμέσων φόρων, έκτακτης εισφοράς, ειδικών φόρων στα καύσιμα κλπ) σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει "τρύπες" στην απόδοση των μέτρων του Μνημονίου, για να φθάσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Η παρουσίαση των φορολογικών μέτρων έπρεπε να είχε ήδη γίνει πριν το σαββατοκύριακο, αλλά όπως αποκάλυψε το newmoney.gr, οι συνομιλίες αυτές πάγωσαν μετά τις διαρροές του Wikileaks.

Από το κεντρικό ξενοδοχειό όπου γίνονται οι συζητήσεις απουσιάζει ο Γ. Σταθάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο για συνέδριο που συνδιοργανώνουν το ελληνικό και γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και συναντήσεις του έλληνα υπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα, μετά τις διαρροές και την τροπή που έχει πάρει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι "στην πραγματικότητα οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη", όχι επειδή δεν θα έχει επιστρέψει πριν τη Τρίτη το βράδυ στην Αθήνα ο κ. Σταθάκης αλλά εννοώντας ότι για τότε προγραμματίζεται να μπουν στη διαπραγμάτευση τα καυτά θέματα της αξιολόγησης.

Γέμισε ΜΑΤ το Hilton μετά το αίτημα Λαγκάρντ για ασφάλεια της ομάδας του ΔΝΤ

Όλους τους προηγουμένους μήνες που το οικονομικό επιτελείο διαπραγματευόταν με τους επικεφαλής των δανειστών στο ξενοδοχείο Hilton, τα μέτρα της αστυνομίας ήταν σημαντικά. Σήμερα όμως η συγκέντρωση των αστυνομικών δυνάμεων έξω από το Hilton στο κέντρο της Αθήνας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αφού περιμετρικά του ξενοδοχείου έχουν αναπτυχθεί δέκα κλούβες με ΜΑΤ που έχουν καταλάβει τη απόσταση από την οδό Βεντήρη μέχρι τη Βασιλέως Αλεξάνδρου.

Κι όλα αυτά λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής που απέστειλε στον Αλέξη Τσίπρα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, επιστολή με την οποία η Κριστίν Λαγκάρντ ζητά από τον Ελληνα πρωθυπουργό μέτρα για την ομάδα των τεχνοκρατών του Ταμείου. «Για να μπορούν να εργαστούν, μετά από την πρόσκλησή σας, είναι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεών τους, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η προσωπική τους ασφάλεια» επισημαίνει η κυρία Λαγκάρντ.



Βεβαίως, εκτός από την αποστροφή της κυρίας Λαγκάρντ που ζήτησε μέτρα για την ασφάλεια της ομάδας της Ντέλια Βελκουλέσκου, για τις 17:00 έχει προγραμματιστεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Hilton, οπότε η ενισχυμένη αστυνομική δύναμη στο χώρο του ξενοδοχείου συνδέεται προφανώς και με την συγκέντρωση αυτή.

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών...

Επισήμως θα πρέπει σήμερα να τεθεί το πλαίσιο συζητήσεων έως την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να οδηγήσουν σε αποτέλεσμα τις 11 ή 12 Απριλίου, οπότε όλοι οι εμπλεκόμενοι (και ο κύριος Τσακαλώτος κατά πάσα πιθανότατα) θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Επιπλέον, σήμερα θα έπρεπε να ξεκινήσει και μια πρώτη συζήτηση για τις αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τη δημιουργία της ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Με τα νέα δεδομένα, όμως, αυτό που προέχει είναι να φανεί αν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των διαπραγματευτών για τους σκοπούς και τις τακτικές τους. Στη φάση αυτή, φαίνεται εξ αρχής πως κάποιοι (και στο στρατόπεδο των Ευρωπαίων δανειστών ακόμα) επιθυμούν να «κάψουν» τον κύριο Τόμσεν και να θέσουν «εκτός μάχης» το ΔΝΤ.

«Να τελειώνουμε» πριν τον Μάιο...

Αν αυτό θα αποδειχθεί εφικτό ή θα παραμείνει «ευσεβής πόθος», θα ξεκαθαριστεί ενδεχομένως και σήμερα. Θα πρέπει δηλαδή όλοι οι «παίκτες» να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν το παιχνίδι των «υποτιθέμενων συνομιλιών» (όπως φέρεται ότι τις χαρακτήριζε στις 19 Μαρτίου η κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου στις απόρρητες αναφορές της προς τον Πόουλ Τόμσεν που διέρρευσαν το Σάββατο) ή αν θα αφήσουν στη μέση την «παρτίδα» που ξεκίνησαν, κλείνοντας ίσως και χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Προς το παρόν, με επιστολή της στον πρωθυπουργό η "σιδηρά κυρία" του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνει πως στηρίζει ΄τους συνεργάτες της που χειρίζονται την ελληνική υπόθεση και ειδικά τον Πόουλ Τόμσεν, με τον οποίο η γερμανική Süddeutsche Zeitung γράφει πως θα συνταξιδέψουν τις επόμενες μέρες στο Βερολίνο όπου θα συνομιλήσουν με την Άγκελα Μέρκελ για το ελληνικό χρέος.

"Μυστικός δείπνος"

Στο παρασκήνιο, πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση έλεγαν πως οι ξένοι απεσταλμένοι είχαν ήδη από χθες ένα «αναγνωριστικό» τετ-α-τετ στο ξενοδοχείο όπου κατέλυσαν και θα διαμένουν τις επόμενες μέρες, όπου πολλά ίσως έχουν κριθεί ανάλογα με τις οδηγίες που έχουν λάβει από τους προϊσταμένους τους σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη.
​Ο "μυστικός δείπνος" των δανειστών λέγεται πως πραγματοποιήθηκε ​με πρωτοβουλία της πλευράς του ΔΝΤ για να δοθούν εξηγήσεις και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε εμφανής διάθεση άμβλυνσης των αντιθέσεων εκ μέρους της κυρίας Βελκουλέσκου.

Το χειρότερο που φοβούνται στην κυβέρνηση πως μπορεί να συμβεί θα είναι, αν τέτοιες οδηγίες έλαβαν οι δανειστές, θα είναι να μην προλάβει να σημειωθεί επαρκής πρόοοδος στην αξιολόγηση (πχ λόγω διαφωνιών, αντεγκλήσεων ή σκλήρυνσης της στάσης κάποιας πλευράς) οπότε ο Μάιος μπορεί να βρει την κυβέρνηση και την χώρα να διαπραγματεύονται με «άδεια ταμεία», χωρίς την επόμενη δόση και υπό την απειλή αδυναμίας πληρωμών ή χρεωκοπίας –κίνδυνο για τον οποίο εμμέσως πλην σαφώς έχει προειδοποιήσει προ δεκαημέρου μόλις ο επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και πρώην οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Τα δύσκολα για μετά...

Σε κάθε περίπτωση, οι εργώδεις συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια για τα επώδυνα μέτρα στη φορολογία και τις συντάξεις έχουν πάει ήδη προς τα πίσω, πέρα από τα χρονοδιαγράμματα και τις συμφωνίες που υπήρχαν. Κάτι που σημαίνει ότι, αν τελικώς οι επικεφαλής των δανειστών και η κυβέρνηση βάλουν προσωρινώς στην άκρη τα ζητήματα που ανέκυψαν στις μεταξύ τους σχέσεις, και συμφωνήσουν ότι πρέπει να εστιάσουν στις αποφάσεις για τους νέους φόρους και τις περικοπές συντάξεων (από Τρίτη πια όμως ) τότε η διαπραγμάτευση θα τείνει να εξελιχθεί σε «ροντέο», με ολοήμερες συνομιλίες για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

​ Στη "ρώσικη ρουλέτα" ​θα μπουν έτσι οι αποφάσεις για την αύξηση των φόρων εισοδήματος, την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και των ειδικών φόρων στα καύσιμα και των άλλων μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ που θα αποφασιστούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα