Κομισιόν: Κλείσιμο της συμφωνίας με συμπληρωματικό... Μνημόνιο

Το Μνημόνιο-κάβα θα περιλαμβάνει τις αποφάσεις του Eurogroup για τις αλλαγές στα δάνεια του ESM/χρέος και τον «κόφτη» - Στα τέλη Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη δεύτερη αξιολόγηση - «Επιστροφή» της Ελλάδας στις αγορές μετά το 2018 προβλέπουν ευρωπαϊκές πηγές

Με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο

(7,5 δισ. ευρώ) ενώ με ένα «συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας», το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, θα συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος, τονίζει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Η Κομισιόν, με αυτόν τον τρόπο επαναλαμβάνει ευθαρσώς την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup, στην οποία, μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «Μετά την ολοκλήρωση της υιοθέτησης όλων των προαπαιτούμενων και υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια, τα διοικητικά όργανα του ESM αναμένεται να αποδεχθούν το συμπληρωματικό Μνημόνιο και να εγκρίνουν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, βάσει του προγράμματος. Η δεύτερη δόση του προγράμματος του ESM θα γίνει τον Ιούνιο (7,5 δισ. ευρώ) ώστε να καλύψει την εξυπηρέτηση του χρέους και να επιτρέψει μία αρχική κάλυψη των χρεών του δημοσίου προς την πραγματική οικονομία».

Το συμπληρωματικό μνημόνιο αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει τις χθεσινές αποφάσεις σε ότι αφορά τις αλλαγές στα δάνεια του ESM/χρέος και τον κόφτη που αποτελούν νέες παραμέτρους στα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού.

Στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν σημειώνει ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα. Όχι μόνο ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ αλλά και για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά. Πάνω απ' όλα, θα χρησιμεύσει για τη δημιουργία των συνθηκών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.

Τέλος, η διοίκηση του ΔΝΤ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να συστήσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει συμφωνία πριν από το τέλος του έτους με την οποία υποστηρίζεται η εφαρμογή των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας καθορίζονται σε σχετική δήλωση. Με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο (7,5 δισ. ευρώ). Με ένα συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, θα συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος» καταλήγει.

Παράλληλα Ευρωπαϊκές πηγές, εκτιμούν ότι πλέον, είναι αρκετά πιθανό η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, στο τέλος του προγράμματος, με «λογικά επιτόκια». «Η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά, το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και ότι στόχος είναι η πλήρης πρόσβαση της χώρας στις αγορές ως τα τέλη του 2018» σημειώνουν αναλυτικά, όπως τουλάχιστον αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Καταλήγοντας, εκτιμούν ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι «αυτά που θα πρέπει να γίνουν δεν είναι τόσο δύσκολα, σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης».

Αναλυτικά η πλήρης ανακοίνωση της Κομισιόν είναι η ακόλουθη: «Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα. Όχι μόνο ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ΕΜΣ (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ αλλά και για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά. Πάνω απ' όλα, θα χρησιμεύσει για τη δημιουργία των συνθηκών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα. Τέλος, η διοίκηση του ΔΝΤ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να συστήσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει συμφωνία πριν από το τέλος του έτους με την οποία υποστηρίζεται η εφαρμογή των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας καθορίζονται σε σχετική δήλωση. Με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο (7,5 δισ. ευρώ). Με ένα συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΜΣ, θα συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος. Ο Επίτροπος κ. Μοσκοβισί συμμετείχε στην συνέντευξη τύπου κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Η εναρκτήρια τοποθέτησή του διατίθεται εδώ».

Keywords
Τυχαία Θέματα