ΕΚΤ: Το ασθενές εμπόριο είναι το νέο παγκόσμιο στάνταρ

Το εμπόριο αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Τη στιγμή που το παγκόσμιο εμπόριο αναπτυσσόταν σε διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την παγκόσμια παραγωγή πριν την οικονομική κρίση, το ποσοστό των εισαγωγών σε σχέση με το ΑΕΠ έχει τελματωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια και μάλλον θα παραμείνει στα παρόντα χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ

που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Η αυξανόμενη σπουδαιότητα των αναπτυσσόμενων οικονομιών, των οποίων η ανάπτυξη βασίζεται λιγότερα στο εμπόριο, αλλά και οι μειωμένοι διαρθρωτικοί παράγοντες έχουν μειώσει την εμπορική ελαστικότητα σε παγκόσμια αλλά και εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την αναφορά.

Για την παγκόσμια σκηνή εκτός της ευρωζώνης, η εμπορική ελαστικότητα μειώθηκε από 1,8 πριν την κρίση το 1995-2007 σε 0,9 μεταξύ του 2012-2015. Μερική εκ της αδυναμίας αυτής, ιδιαίτερα το 2015, εξηγείται από τα οικονομικά σοκ σε χώρες όπως η Ρωσία και η Βραζιλία, σύμφωνα με την έρευνα. Η ΕΚΤ αναμένει το παγκόσμιο εμπόριο να αναπτυχθεί, με αργούς ρυθμούς, σε επίπεδα σύμφωνα με το παγκόσμιο ΑΕΠ, φέρνοντας την -εκτός ευρωζώνης- ελαστικότητα εμπορίου-εισοδημάτων σε "νορμάλ", περίπου ισότιμα επίπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα