ΕΚΤ: Τα διλήμματα, το πετρέλαιο και η πολιτική του «είμαστε εδώ και περιμένουμε»

Πέντε χρόνια αφού η ΕΚΤ είχε παραπλανηθεί απ' τις τιμές του πετρελαίου ο Μάριο Ντράγκι πρέπει να αποφασίσει τώρα για τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει στην υποχώρησή τους.

Το 2011, ως επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας, ο Ντράγκι ήταν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο που αύξησε τα επιτόκια προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό που ενισχυόταν λόγω των τιμών

ενέργειας και με αυτό τρόπο συνέβαλε η οικονομία της Ευρωζώνης να πέσει σε ύφεση. Ως Πρόεδρος της ΕΚΤ σήμερα, λόγω της κινεζικής επιβράδυνσης που έχει πλήξει τις διεθνείς χρηματαγορές, τώρα πρέπει να αποφασίσει εάν θα παραβλέψει την πτώση των τιμών του πετρελαίου ή να τονώσει τον πληθωρισμό και να διαφυλάξει την οικονομική ανάκαμψη.

Οι επενδυτές αναζητούν σημάδια ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει σήμερα, θα επιταχύνει τη διαδικασία να ρίξει και άλλο χρήμα στις αγορές μέσα απ' την επέκταση του QE πιθανόν στην επόμενη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για το Μάρτιο. Κι ενώ οι αξιωματούχοι έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,5 τρισ. ευρώ,σε συνδυασμό με τα αρνητικά επιτόκια εμπεριέχουν ρίσκα, ο Ντράγκι πρέπει να προστατεύσει την αξιοπιστία της ΕΚΤ, διασφαλίζοντας ότι ο χαμηλός πληθωρισμός δεν θα παγιωθεί.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης της ΕΚΤ, τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά, όπως και το QE. Στην ομιλία του ο Μάριο Ντράγκι θα αναφερθεί εκτενώς στα απόνερα της κρίσης στην Κίνα και στις επιπτώσεις στην Ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι η κατάσταση είναι διαχειρήσιμη και η ΕΚΤ επαγρυπνεί.

«Η φήμη του Ντράγκι είναι εξαιρετική. Ό,τι έχει επιτύχει μέχρι τώρα ο Ντράγκι υπό τις συνθήκες που ισχύουν, δεν είναι τίποτα λιγότερο από αξιοσημείωτο», αναφέρει ο ό, τι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής, υπό τις συνθήκες που έχει βρει τον εαυτό του, δεν είναι τίποτα λιγότερο από αξιοσημείωτη», αναφέρει ο Richard Barwell, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas Investment Partners. «Τώρα υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος να κολλήσει ο πληθωρισμός κοντά στο μηδέν και εάν επαληθευτεί το σενάριο της μειωμένης παγκόσμιας ζήτησης , θα πρέπει να παλέψει σκληρά για να σιγουρευτεί ότι η ανάληψη περαιτέρω δράσης είναι ακόμα πάνω στο τραπέζι».

Σήμερα η ΕΚΤ θα ανακοινλωσει την απόφασή της για τα επιτόκια γι αν ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Ντράγκι. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι είτε θα γίνει μείωση επιτοκίων ή θα ενισχυθεί το QE, με τους περισσότερους να υποστηρίζουν ότι αυτό θα ανακοινωθεί αργότερα μέσα στο έτος.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει δείξει ότι είναι αποφασισμένος να δράσει εάν και εφόσον χρειαστεί. Από τις 4/12 έχει δηλώσει ότι [δεν μπορεί να υπάρξει κανέναν όριο στο πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε σε ό,τι αφορά τη χρήση εργαλείων». Οι δηλώσεις αυτές είχαν γίνει μια ημέρα μετά την τελευταία συνάντηση της ΕΚΤ, όταν οι αποφάσεις για επιτόκια και QE είχαν απογοητεύσει τους επενδυτές.

Τα ρίσκα που υπάρχουν είναι η διολίσθηση των χρηματιστηριακών δεικτών στην Κίνα και ο αγώνας της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσει τον «βραχνά» των κόκκινων δανείων. Όμως, το άμεσο πρόβλημα είναι το πετρέλαιο με την τιμή του Μπρεντ να πέφτει πάνω από 25% αυτόν τον μήνα σε χαμηλό 12 ετών. Αυτό σημαίνει ότι οι προβλέψεις Δεκεμβρίου της ΕΚΤ για αύξηση του πληθωρισμού από το σχεδόν μηδέν στο 1,6% το 2017, μάλλον είναι πλέον ανεδαφικές. Κι αυτό γιατί όταν έγιναν, η ΕΚΤ προέβλεπε ότι η τιμή του Μπρεντ θα ανέβαίνε από τα 54 δολάρια το βαρέλι το 2015 στα 58 δολ/βαρέλι το 2017. Τώρα ό,ως διαπραγματεύεται περίξ των 28 δολ/βαρέλι.
Την έκπληξή του για τη βουτιά αυτή εξέφρασε και το μέλος της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι.

Από την άλλη, σε ότι αφορά τα επιτόκια, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι αν παραταθεί η περίοδος των χαμηλών επιτοκίων , τότε τα τραπεζικά κέρδη θα συμπιεστούν και θα υπάρχει ο κίνδυνος να σχηματιστούν φούσκες. Από την πλευρά της η ΕΚΤ σημειώνε στην Εκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας τον Νοέμβριο ότι η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική ωθεί τόσο ψηλά τις αποτιμήσεις των assets, ώστε να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο διόρθωσης.
Τα πράγματα έρχεται να περιπλέξει η Κίνα. Ο Νοβότνι είπε ότι οι αναταράξεις στην κινεζική αγορά είναι «ψυχολογικό φαινόμενο» χωρίς βαθύτερες οικονομικές επιπτώσεις, ο συνάδελφός του όμως, Ιλμαρς Ρίμσεβιτς, προειδοποίησε ότι ο κόσμος παραείναι χαλαρωμένος για το πόσο σοβαρά μπορεί να είναι τα πράγματα.

Εξάλλου, και η Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε σήμερα από το Νταβός ότι η Κίνα βρίσκεται ενώπιον μαζικών ανακατατάξεων κι ότι, αν και αυτές οι αλλαγές θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμες με τις σωστές πολιτικές, περισσότερα στοιχεία για το ισοζύγιο πληρωμών και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες θα βοηθούσαν πολύ αυτή τη μετάβαση.

Το μέγα ζητούμενο για την ΕΚΤ είναι η διατήρηση της αξιοπιστίας της, σημειώνει το Bloomberg.
«Δεν έχουν περιθώριο για λάθη. Η έγνοια τους είναι ότι στο τρέχον περιβάλλον της στασιμότητας και της χαμηλής ανάπτυξης, ο πληθωρισμός θα κολλήσει κοντά στο μηδέν και γι' αυτό υπάρχει μια προκατάληψη ότι είναι υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής», αναφέρει ο Φρ. Ντουκρόζετ, οικονομολόγος της Banque Pictet

Keywords
Τυχαία Θέματα