ΕΚΤ: Η πραγματική ανεργία στην Ευρωζώνη φθάνει στο 18%!

της Σοφίας Ζαφείρη

Μία εντελώς διαφορετική εικόνα της αγοράς εργασίας της Ευρωζώνης αποτυπώνει η ΕΚΤ σε έκθεσή της, στην οποία υπογραμμίζει ότι παρά τη βελτίωση των συνθηκών στην εν λόγω αγορά, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δεν είναι και τόσο ορθά.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της ΕΚΤ, η ανεργία στην Ευρωζώνη φθάνει στο 18% και όχι στο 9,5% που είναι η επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους της Eurostat, οι οποίοι παραθέτουν δύο βασικά στοιχεία προκειμένου να αιτιολογήσουν την άποψή τους.

«Ο τρόπος καταγραφής του ποσοστού ανεργίας βασίζεται σε εξαιρετικά περιορισμένο ορισμό του ποιος θεωρείται άνεργος. Βάσει του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), προκειμένου να χαρακτηριστεί κάποιος άνεργος θα πρέπει να ισχύουν τα ακόλουθα: α. Να μην έχει δουλειά, β. Να μπορεί να ξεκινήσει να εργάζεται (σ.σ.; εφόσον βρει δουλειά) σε διάστημα δύο εβδομάδων και γ. Όντως να αναζητά δουλειά», τονίζεται στην έκθεση της ΕΚΤ. Όμως προστίθεται ότι εάν κάποιος πολίτης δεν καλύπτει έναν από τους τρεις αυτούς λόγους, τότε δεν καταγράφεται ως άνεργος, κάτι το οποίο οι ειδικοί της τράπεζας θεωρούν ως λάθος.

Επιπρόσθετα υπογραμμίζεται ότι σχεδόν 3,5% του εργατικού δυναμικού της Ευρωζώνης έχει «οριακή σύνδεση με την αγορά εργασίας» και δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς που αναζητούν μία νέα θέση. Επιπλέον 3% εργάζεται με περιορισμένο ωράριο (part-time) και σαφώς με χαμηλότερες αποδοχές, ενώ επιθυμεί να εργαστεί με πλήρες ωράριο. Και αυτή η κατηγορία δεν προσμετράται όταν συλλέγονται τα στατιστικά στοιχεία προκειμένου να εξαχθεί το ποσοστό ανεργίας.

Ως εκ τούτου, καταλήγουν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ, η πραγματική ανεργία την Ευρωζώνη φθάνει στο 18% και όχι στο 9,5% όπως έχει ανακοινωθεί από την Eurostat.

Keywords
Τυχαία Θέματα