Απρόθυμο το Λουξεμβούργο να συμβάλει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Είναι ίσως δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο δεν διευκολύνει την καταπολέμηση της λεγόμενης "σκιώδους τραπεζικής" δηλαδή της χρηματοδότησης δράσεων και της διακίνησης κεφαλαίων έξω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά αντίθετα τη δυσκολεύει. Κι όμως, υπάρχει! Το Λουξεμβούργο, η χώρα προέλευσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν συνέβαλε στην ετήσια μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχετικά με τις παγκόσμιες τάσεις και τους κινδύνους από την αδιαφανή τραπεζική δραστηριότητα. Για την ολοκλήρωση

της μελέτης έσπευσαν να συνεισφέρουν στοιχεία εικοσιοκτώ χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Σιγκαπούρη, η Βραζιλία, ακόμα και τα νησιά Κέιμαν, γνωστά για την έντονη εξωχώρια χρηματοδότηση διαφόρων δραστηριοτήτων....

Οι ρυθμιστικές Αρχές σε σειρά χωρών, από την ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας, προσπαθούν να κατανοήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις παγκόσμιες τάσεις και ειδικότερα τους κινδύνους από την αδιαφανή τραπεζική δράση, καθώς ένα δίκτυο σύνθετων, ελάχιστα ελεγχόμενων αν όχι ανεξέλεγκτων τραπεζικών δράσεων συνέβαλαν καθοριστικά στην κρίση που ξέσπασε το 2008.

Το FSB (Financial Stability Board) που παρακολουθεί για λογαριασμό των 20 χωρών οι οποίες μετέχουν στην προσπάθεια για την ολοκλήρωση της μελέτης μια σειρά δεικτών, από τα σχήματα τιτλοποίησης έως τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου, έχει επισημάνει εδώ και καιρό τα σημαντικά κενά.

Η μέθοδος που εργάζεται το FSB περιλαμβάνει πρώτα μια συστηματική εξέταση όλων των μη τραπεζικών κινήσεων μεσολάβησης που μπορούν να αποκαλύψουν δράσεις της "σκιώδους τραπεζικής" δηλαδή της χρηματοδότησης δράσεων έξω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επικεφαλής της υπηρεσίας είναι ο Μαρκ Κάμι, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, ο οποίος έχει ανοίξει συζητήσεις με το Λουξεμβούργο για τη συμμετοχή του στη μελέτη της επόμενης χρονιάς, καθώς το Λουξεμβούργο, το δεύτερο μικρότερο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φιλοξενεί επενδυτικά κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία ύψους 3,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η χώρα, μάλιστα, έχει εκφράσει την επιθυμία της να γίνει η επόμενη έδρα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής αρχής, όταν αυτή εγκαταλείψει λόγω brexit το Λονδίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα