Έκλεισε η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε. - Ιαπωνίας

Την πρόσβαση στην ιαπωνική αγορά αποκτούν οι Ευρωπαίοι αγρότες, μετά τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπεγράφη μεταξύ της Ε.Ε. και της Ιαπωνίας, ύστερα από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων. Αντίστοιχα, οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες αποκτούν ελεύθερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η συμφωνία θα εξαλείψει περίπου το 99% των εμπορικών δασμών μεταξύ των χωρών, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η μετάβαση στο νέο καθεστώς μπορεί να πάρει περισσότερο, ακόμα και μια δεκαετία.

«Θα έχουμε πλήρη κι ελεύθερη πρόσβαση στην Ιαπωνία

για σχεδόν όλα τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα. Κάποιες διαδικασίες βέβαια θα πάρουν λίγο παραπάνω αλλά στο τέλος η πρόσβαση θα είναι πλήρης» δήλωσε σχετικά ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στους Financial Times.

Η συμφωνία θα παρουσιαστεί επίσημα από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, μια μέρα πριν τη Σύνοδο του G20.

Η συμφωνία εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στο παγκόσμιο εμπόριο ειδικά σε μια εποχή που οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των χωρών βρίσκονται υπό πίεση λόγω της πολιτικής προστατευτισμού που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα