Startup Toolkit

του Κώστα Τσαούση

Το περιεχόμενο του χώρεσε σε λιγότερες από 50 σελίδες – αν και η αξία του δεν μετριέται με τον αριθμό των σελίδων. Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο για νέους όλων των ηλικιών που έχουν λάβει την απόφαση να αναλάβουν το ρίσκο του επιχειρείν στην Ελλάδα του 2017.

Πιο συγκεκριμένα, το startup toolkit του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (και της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου και της επικεφαλής του, κας

Λίτσας Παναγιωτοπούλου) είναι πρώτα από όλα ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο για φοιτητές και μη – ένα εργαλείο για την άμεση πρόσβαση στην αρχική πληροφορία και τα data που απαραίτητα πρέπει να γνωρίζει ο νέος (κάθε ηλικίας) επιχειρηματίας.

Κυρίως όμως ο φοιτητής που βρίσκεται ακόμη στην αίθουσα, στο αμφιθέατρο, στο εργαστήριο...

Οι εμπνευστές της έκδοσης – που σε λίγο καιρό θα είναι διαθέσιμη και διαρκώς ανανεούμενη σε υλικό- μιλούν ήδη για την «εργαλειοθήκη» των startups και δεν έχουν άδικο.
Σε αυτήν καλύπτονται θέματα όπως εκείνο της βοήθειας στους νέους επιχειρηματίες για να δημιουργήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις τους και να τις προωθήσουν διεθνώς (συγγραφείς ο Λουκάς Πηλίτσης εταίρος της Anchorstone Partners και η δικηγόρος Βαρβάρα Μίχου), άγνωστες πτυχές νομικών ζητημάτων ( συγγραφέας η δικηγόρος Ελίνα Παρασκευοπούλου), το δίκαιο της διανοητικής ιδιοκτησίας (συγγραφέας η δικηγόρος Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου) και ο ρόλος του χρηματιστηρίου (συγγραφέας ο Νίκος Πορφύρης από τον Ομιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών).

Το εγχειρίδιο που ήδη λειτουργεί και ως εργαλείο διδασκαλίας σε ΑΕΙ παρουσιάστηκε επίσημα σε εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με ομιλητές πέραν των εκδοτών τον επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Σωκράτη Λαζαρίδη, την γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Νέλλη Τζάκου – Λαμπροπούλου και τον γενικό διευθυντή της Cisco Systems Hellas (με αρμοδιότητα την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα).

Ειδικότερα, από την πλευρά της, η κα Τζάκου προχώρησε στις παρακάτω επισημάνεις: «Η Εθνική Τράπεζα δεν θα μπορούσε να μην στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία, καθώς αποτελεί τον κατεξοχήν οργανισμό στην Ελλάδα που αποτελεί αρωγό της νέας επιχειρηματικότητας, σε κάθε της φάση. Εδώ και 7 χρόνια, διοργανώνουμε τον Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας, αναδεικνύοντας καινοτόμες ιδέες και παρέχοντας τους στοχευμένη καθοδήγηση, ώστε να τις βοηθήσουμε να εξελιχθούν σε βιώσιμες επιχειρήσεις.

Ο Διαγωνισμός εντάσσεται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας της Τράπεζας, NBG Business Seeds, το οποίο λειτουργεί σαν επιταχυντής: παίρνει μία επιχειρηματική ιδέα και μέσα από καθοδήγηση, workshops, δικτύωση, παροχή δωρεάν υποστηρικτικών υπηρεσιών, χρηματοδότηση και διαδικασίες, τη βοηθά να γίνει ώριμη μικρομεσαία εταιρεία με έσοδα, εξωστρέφεια και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Πέρα από το πρόγραμμα NBG Business Seeds, ενισχύουμε τις καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις μέσα από νέες μορφές χρηματοδότησης, με κύριο όχημα την πλατφόρμα crowdfunding i-fund για τη συμμετοχική χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη μορφή της κεφαλαιοδότησης ή ομολογιακού δανεισμού.

Παράλληλα, υποστηρίζουμε ενεργά τον ανερχόμενο κλάδο των fintechs στην Ελλάδα, των εταιρειών δηλαδή που δραστηριοποιούνται στον τομέα των χρηματο-οικονομικών συναλλαγών, μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως το fintech crowdhackathon και το πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης"be finnovative", το οποίο ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο του με 9 ομάδες που ξεχώρισαν.

Μέσα από την τακτική επαφή μας με όλους αυτούς τους ανερχόμενους νέους επιχειρηματίες και τις ενέργειές μας για την ενίσχυση του start-up οικοσυστήματος στην Ελλάδα, έχουμε επιβεβαιώσει ότι δεν λείπουν οι καινοτόμες ιδέες ή η άρτια επιστημονική κατάρτιση από τους νέους στη χώρα μας.

Είναι ενδεικτικό ότι στα 7 χρόνια που τρέχει ο Διαγωνισμός, έχουμε λάβει 2.700 προτάσεις από 4.500 συμμετέχοντες, και πολλές από αυτές που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό κατάφεραν να εξελιχθούν σε επικερδείς επιχειρήσεις. Αυτό που λείπει, ή μάλλον αυτό που χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση, είναι η επιχειρηματική διάσταση των καινοτόμων ιδεών, ώστε να μην είναι απλά υλοποιήσιμες, αλλά να έχουν τα εφόδια να εξελιχθούν σε επιτυχημένες, εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Και σε αυτή την επιτακτική ανάγκη έρχεται να απαντήσει το εγχειρίδιο Start-up Toolkit».

Keywords
Τυχαία Θέματα