Είναι γεγονός ότι...

Παρακράτηση φόρου σε ενδοομιλικά μερίσματα: Δεν παρακρατείται φόρος 15% στα μερίσματα που δίνουν οι κεφαλαιουχικές εταιρείες (Α.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ) στα αντίστοιχα νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι Μέρος Α’ της Οδηγίας 2011/96/Ε.Ε. (σύμφωνα με το κοινό φορολογικό καθεστώς το οποίο ισχύει για τις μητρικές και τις θυγατρικές εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών). Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η μητρική να συμμετέχει τουλάχιστον με 10%, βάσει αξίας ή αριθμού, στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που προβαίνει στη διανομή, να διακρατεί

το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής για τουλάχιστον 24 μήνες, να είναι φορολογικός κάτοικος κράτους-μέλους της Ε.Ε. και να καταβάλλει φόρο εισοδήματος σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους αυτού.

- Εκπτωση ασφαλιστικών εισφορών διαχειριστή: Στις περιπτώσεις εταίρου προσωπικής εταιρείας που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα λαμβάνει αμοιβές ως διαχειριστής σε άλλη εταιρεία (ΕΠΕ ή ΙΚΕ) ή αμοιβές ως μέλος Δ.Σ. Α.Ε., οι οποίες φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, οι καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές του εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της προσωπικής εταιρείας στην οποία είναι μέλος. Επίσης, στην περίπτωση εταίρου προσωπικής εταιρείας που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και παράλληλα λαμβάνει αμοιβές ως διαχειριστής σε άλλη προσωπική εταιρεία (Ο.Ε. ή Ε.Ε.), οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από την εταιρεία από την οποία λαμβάνει το μεγαλύτερο φορολογητέο εισόδημα.

- Απαλλαγή από τον ΕΦΚ στα καύσιμα: Δύναται να επιτευχθεί απαλλαγή από τον ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα που παραλαμβάνονται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα για τη ναυσιπλοΐα στα ύδατα της κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής αλιείας, εκτός από την περίπτωση χρησιμοποίησής τους σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής. Ως ιδιωτικά σκάφη αναψυχής ορίζονται οποιαδήποτε σκάφη χρησιμοποιούνται από τον ιδιοκτήτη τους ή από φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο τα χρησιμοποιεί βάσει μισθώσεως ή με οποιοδήποτε άλλον τρόπο, για μη εμπορικούς σκοπούς, και ειδικότερα όταν δεν πρόκειται για τη μεταφορά επιβατών ή εμπορευμάτων ή για την παροχή υπηρεσιών έναντι αμοιβής ή για τις ανάγκες των δημοσίων αρχών.

- Συντελεστής ΦΠΑ σε λήψη υπηρεσιών από την Ε.Ε.: Για σκοπούς ΦΠΑ, τόπος παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελεί ο τόπος όπου είναι εγκατεστημένο το πρόσωπο που λαμβάνει την υπηρεσία ή ο τόπος όπου βρίσκεται η μόνιμη εγκατάσταση της επιχείρησης που λαμβάνει την υπηρεσία (πλην των εξαιρέσεων που αναφέρονται στο άρθρο 14 του κώδικα ΦΠΑ), αρκεί ο λήπτης της υπηρεσίας να είναι πρόσωπο υποκείμενο στον ΦΠΑ. Αντιθέτως, τόπος παροχής της υπηρεσίας είναι ο τόπος όπου έχει εγκατάσταση το πρόσωπο που παρέχει την υπηρεσία στις περιπτώσεις που ο λήπτης είναι μη υποκείμενο σε ΦΠΑ πρόσωπο (π.χ., ιδιώτης).

Οπότε, ανεξαρτήτως του πού πραγματοποιείται η φυσική εκτέλεση της υπηρεσίας, για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις από επιχειρήσεις με εγκατάσταση στην Ε.Ε., λογίζεται ο ελληνικός συντελεστής ΦΠΑ με το δικαίωμα αντίστροφης επιβάρυνσης του ΦΠΑ όπου δύναται να εφαρμοστεί, ενώ στις περιπτώσεις όπου η υπηρεσία παρέχεται σε ιδιώτη χρεώνεται ο συντελεστής του ΦΠΑ του τόπου-κράτους όπου είναι εγκατεστημένη η επιχείρηση που παρέχει την υπηρεσία.

* O Δημήτρης Ραβάνης είναι Tax Expert | BDO Services | [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα