Δύσκολη η επιβίωση για το 30% των «κόκκινων» επιχειρήσεων

Στην αφετηρία βρίσκεται η διαδικασία πώλησης κόκκινων δανείων που θα συνδυαστεί με μεταβιβάσεις επιχειρήσεων και εξοχικών κατοικιών σε πρώτη φάση.

Οι τράπεζες έχουν κάνει τους λογαριασμούς τους και εκτιμούν ότι ένα ποσοστό που κινείται στο 30% από τις «κόκκινες» επιχειρήσεις είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει. Προκαλεί όμως προβληματισμό και στα πιστωτικά ιδρύματα το κλείσιμο μιας τέτοιας μεγάλης ομάδας επιχειρήσεων που θα σημάνει κοινωνικές επιπτώσεις. Ετσι οι τράπεζες

σχεδιάζουν να θέσουν σε κυβερνητικό επίπεδο το κούρεμα και υποχρεώσεων του Δημοσίου παράλληλα με τα δάνεια, ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να ανακτήσουν την ευκαιρία επιβίωσης. Ο στόχος είναι να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο πάνω από το 10% των «κόκκινων» επιχειρήσεων σε πρώτη φάση.

Σε κάθε περίπτωση και δοθέντος ότι το κλίμα εξομαλύνεται σε σχέση και με την αποχή των δικηγόρων, οι πλειστηριασμοί θα ενταθούν, καθώς οι τράπεζες θα πιέσουν για ενεργοποίηση ρευστοποίησης ακινήτων που διαθέτουν οι «κόκκινες» επιχειρήσεις που δεν συνεργάζονται ή δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Από τις υπόλοιπες, δηλαδή από αυτές που κρίνονται βιώσιμες, για τις μεγαλύτερες που διαθέτουν τον όγκο προκειμένου να προσελκύσουν επενδυτές θα αναζητηθούν λύσεις με αναδιαρθρώσεις και συμμετοχή επενδυτών. Οι ξένοι επενδυτές εξετάζουν πολύ σοβαρά τους όρους να βάλουν λεφτά υπό την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση κλείνει και ξεκαθαρίζει περισσότερο το φορολογικό πλαίσιο. Δηλαδή, οι διαρκείς εκπλήξεις εκλείπουν και οι νόμοι είναι συγκεκριμένοι και δεν αλλάζουν. Οι επαφές κορυφαίων στελεχών των επενδυτικών σχημάτων με διοικήσεις τραπεζών συνεχίζονται και το μοντέλο που προκρίνεται για τις μεγάλες επιχειρήσεις έχει να κάνει με την εξαγορά δανείων σε έκπτωση από τον επενδυτή και συμμετοχή του στην προβληματική επιχείρηση με στόχο να κερδίσει από την ανάκαμψη.

Oι κλάδοι που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι, μεταξύ άλλων, τα ξενοδοχεία, τα τρόφιμα και τα αυτοκίνητα. Ειδικά για τα τρόφιμα κρίσιμη είναι η κατάληξη της αναδιάρθρωσης της ΜΕΓΒΑΛ από το Sankaty Advisors, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της Brain Capital και διαχειρίζεται 24 δισ. δολ για συμμετοχή σε εταιρείες με επιβαρυμένα χρηματοοικονομικά. Ο κλάδος των τροφίμων βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις των ξένων επενδυτών.

Θεσμικές αδυναμίες

Στον τομέα αυτό, όμως, εκπρόσωποι των διεθνών επενδυτών αναφέρονται στο φορολογικό πρόβλημα καθώς, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, όπως λένε, η εξαγορά δανείων με έκπτωση φορολογείται γιατί εκτιμάται ότι δημιουργεί κέρδος.

Κατά περίπτωση εξετάζονται οι προσωπικές εγγυήσεις των υπευθύνων των επιχειρήσεων, καθώς από την πλευρά των τραπεζών επιχειρείται ένα ξεκαθάρισμα μεταξύ των ατυχησάντων από τους δολίως πτωχεύσαντες.

Τα καταναλωτικά δάνεια μπορεί σε πρώτη φάση να περάσουν σε προσωρινές ρυθμίσεις, για παράδειγμα ενός έτους, σύμφωνα και με την τυποποιημένη εγκύκλιο που έχει σταλεί στους δανειολήπτες, στη συνέχεια όμως θα αναζητηθούν οι τελικές λύσεις. Σύμφωνα με τους πρώτους σχεδιασμούς, τα δάνεια που δεν έχουν ενέχυρα ως κάλυψη θα μεταβιβάζονται στις εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες και θα προχωρούν τελικά σε κουρέματα με στόχο να αποπληρωθούν τα υπόλοιπα άπαξ ή μακροπρόθεσμα. Σε αυτή την εξέλιξη, όμως, οι εταιρείες διαχείρισης θα λαμβάνουν επιθετικές νομικές πρωτοβουλίες εφόσον θα έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια διαλόγου.

Αυτό που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι δανειολήπτες είναι ότι η μεταβίβαση του δανείου σε εταιρεία διαχείρισης δεν μπορεί να καταστήσει δυσμενέστερο το πλαίσιο στο οποίο θα περιέλθει ο δανειολήπτης. Παράλληλα ο ίδιος δεν θα είναι σε θέση να πληροφορηθεί σε ποιο ύψος μεταβιβάστηκε το δάνειό του από την τράπεζα στην εταιρεία. Οι ξένοι επενδυτές επισημαίνουν ότι η αδυναμία του αρχικού πλαισίου που παρέχει χρηματοδοτική δυνατότητα μόνο σε 4 εταιρείες διαχείρισης πρέπει να υποκατασταθεί με πλήρη απελευθέρωση ώστε το κάθε επενδυτικό σχήμα να μπορεί να λειτουργεί με επάρκεια και αυτονομία σε σχέση με την επιχείρηση που αναλαμβάνει.

Αν ίσχυαν τέτοιοι περιορισμοί, δεν θα είχε υλοποιηθεί το deal της ΓΕΚ Τέρνα με το York Capital. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι υψηλή ζήτηση εκδηλώνεται ήδη για ξενοδοχεία και εξοχικές κατοικίες και αυτό θα πιστοποιηθεί από τους άμεσους πλειστηριασμούς που θα υλοποιηθούν. Οι ίδιοι παρατηρούν ότι οι τιμές των ακινήτων στα νησιά που αποτελούν πρωτεύοντες προορισμούς ανακάμπτουν και ορισμένα επανήλθαν σε υψηλά ιστορικά επίπεδα.

Από την πλευρά των επενδυτών θεωρείται πρωτεύον ζήτημα να ξεκαθαριστεί το πολιτικό περιβάλλον, το νομικό και φορολογικό καθεστώς που εγκυμονούν ακόμα πολλά ρίσκα για να μπουν πραγματικά λεφτά σε μια οικονομία, που έχει μεν υποτιμημένα περιουσιακά στοιχεία, στερείται όμως αξιόπιστου σεναρίου βιώσιμης ανάκαμψης.

Keywords
Τυχαία Θέματα