Πού «παρκάρουν» τα λεφτά τους τα μεγάλα funds

Οι πιο δημοφιλείς επιλογές των διαχειριστών των μεγάλων sovereign wealth funds σε εποχές χρηματιστηριακών αναταραχών

Του Παναγιώτη Γκρουμούτη

H χρονιά έχει ξεκινήσει με τους χειρότερους δυνατούς οιωνούς. Ηδη ο Ιανουάριος του 2016 έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς και... τους ιστοριοδίφες μακράν ο χειρότερος Ιανουάριος των τελευταίων 94 ετών για τις μεγαλύτερες

διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Η αβεβαιότητα στις αγορές, η αναταραχή στην Ασία με επίκεντρο την Κίνα και τις ανησυχίες για την οικονομία της, η συνεχιζόμενη κρίση στην Ευρωζώνη σε συνδυασμό με το προσφυγικό πρόβλημα που απειλεί -κατά πολλούς- ακόμα και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και οι κινήσεις των Kεντρικών Tραπεζών ΗΠΑ και Ε.Ε. σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής, συνθέτουν ένα τρομακτικό παζλ, από το οποίο αρκετοί επέλεξαν να απέχουν. Επέλεξαν, δηλαδή, να απέχουν από τις συνήθεις επενδυτικές τους επιλογές. Σε αυτούς που προς το παρόν «παίζουν άμυνα και καθυστερήσεις» περιλαμβάνονται οι διαχειριστές μερικών από τα μεγαλύτερα κρατικά ελεγχόμενα επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο.

Aυτοί λοιπόν διέγνωσαν νωρίς την αναταραχή στις αγορές και επέλεξαν να επενδύσουν τα έσοδα από τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που καθημερινά εισρέουν στα ταμεία τους όχι αναγκαστικά στις χρηματαγορές, αλλά σε άλλα επενδυτικά εργαλεία, ικανά τόσο να προστατεύσουν τα κεφάλαιά τους όσο και να συμβάλουν στη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα βασικά επενδυτικά προϊόντα.

Και όταν ο λόγος γίνεται για τις επιλογές των κατά τεκμήριο μεγαλύτερων και πιο πλούσιων sovereign wealth funds στον κόσμο, αυτόματα οι γνωρίζοντες καταλαβαίνουν πως μιλάμε για το Ασφαλιστικό και Συνταξιοδοτικό Ταμείο της Νορβηγίας (GPFG), το οποίο έχει υπό διαχείριση σήμερα κεφάλαια ύψους 893 δισ. δολαρίων ή την Επενδυτική Αρχή του Κατάρ, το ταμείο της οποίας εικάζεται ότι διαχειρίζεται παραπλήσια ποσά.

Ετσι, όταν κάποιο απ’ αυτά τα funds επιλέξει να επενδύσει, για παράδειγμα, στο real estate, αυτομάτως η συγκεκριμένη επιλογή γίνεται... παγκόσμιο trend! Οχι πάντως μοναδικό, τουλάχιστον όχι για φέτος...

Τηλεπικοινωνίες

Αυτή ακριβώς η ανάγκη των διαχειριστών να βρουν επενδυτικά ασφαλή λιμάνια, ιδίως φέτος που το ξεκίνημα της χρονιάς είναι... τρικυμιώδες για τις χρηματιστηριακές αγορές, οδήγησε ήδη μερικά από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία στον κόσμο να έρθουν σε επαφές και συζητήσεις με μία από τις κορυφαίες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τον κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Hutchison Whampoa, προσφέροντάς του «βοήθεια», εν προκειμένω κεφάλαια, στην προσπάθειά του να εξαγοράσει τη μεγάλη ανταγωνίστριά του, την Telefonica, την οποία ελέγχει ο έτερος διεθνής τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Ο2, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Το ποσό που εκτιμάται ότι θα φτάσει η περί ης ο λόγος εξαγορά αγγίζει τα 15 δισ. δολάρια. Και πρόθυμα να το προσφέρουν με αντάλλαγμα μετοχές στο νέο σχήμα εμφανίζονται όχι ένα, αλλά τουλάχιστον τρία επενδυτικά σχήματα, τρία μεγάλα επενδυτικά ταμεία, και συγκεκριμένα το κινεζικό China Investment Corporation, το Temasek της Σιγκαπούρης και το GIC που χρηματοδοτείται από κρατικά κεφάλαια του Κατάρ. Οι διοικήσεις και των τριών είναι σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τη Hutchison Whampoa. Το ταμείο που θα νικήσει όχι μόνο θα έχει τοποθετήσει σημαντικά κεφάλαια σε έναν δυναμικό κλάδο της παγκόσμιας οικονομίας, όχι μόνο θα έχει προστατεύσει 15 δισ. δολάρια από τα σκαμπανεβάσματα των αγορών, αλλά θα έχει και μια δυναμική προοπτική για το μέλλον, αφού ως βασικός χρηματοδότης θα κατέχει περίπου το ένα τρίτο των μετοχών του σχήματος που θα προκύψει από τη συγχώνευση δύο γιγάντων!

Ξενοδοχεία

H Επενδυτική Αρχή του Αμπού Ντάμπι (ADIA), το δεύτερο μεγαλύτερο sovereign wealth fund στον πλανήτη, με υπό διαχείριση κεφάλαια περί τα 773 δισ. δολάρια, έχει διαφορετικό σχεδιασμό. Και πολύ εξειδικευμένο. Τελευταία επεκτείνεται στον χώρο των ξενοδοχείων καθώς έχει αγοράσει πρόσφατα μια σειρά από πολυτελή ξενοδοχεία μπουτίκ της αλυσίδας Marriott International. Το τελευταίο της απόκτημα είναι το ξενοδοχείο «Miami Beach Edition» (κεντρ. φωτ.), το οποίο εξαγόρασε προ δυο εβδομάδων από τη μητρική του Marriot αντί 230 εκατ. δολαρίων. Πριν από αυτό η αλυσίδα ξενοδοχείων πούλησε στην ADIA το ξενοδοχείο του Λονδίνου («Marriot London Edition»), τον Ιανουάριο του 2014, ενώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου, το αργότερο, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί η πώληση του ομώνυμου ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη στο Madison Square Park.

Ουρανοξύστες

Εδώ είναι το πεδίο δράσης των Νορβηγών! Η είδηση ότι το μεγαλύτερο sovereign wealth fund στον κόσμο, το νορβηγικό GPFG, πρόσφατα εξαγόρασε μερίδιο σε 40όροφο ουρανοξύστη-κτίριο γραφείων στην καρδιά του Μανχάταν, στον αριθμό 11 της Times Square, δεν εξέπληξε κανέναν. Το συγκεκριμένο project είναι... deja vu για όσους ασχολούνται κάπως επισταμένα με τη δραστηριοποίηση του νορβηγικού fund. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μεγάλων μεσιτικών ομίλων, το κτίριο εκτιμάται περίπου 1,4 δισ. δολάρια. Εξ αυτών τα 401,9 εκατ. δολάρια είναι το τίμημα που κατέβαλε το νορβηγικό fund.

Και η Uber

Είναι ασύνηθες ένα μεγάλο επενδυτικό fund να τοποθετεί απευθείας τα κεφάλαιά του σε μια start-up εταιρεία, όσο επιτυχημένη κι αν είναι αυτή. Στην περίπτωση όμως της Αρχής Επενδύσεων του Κατάρ (QIA) ο κανόνας έσπασε για χάρη μιας εταιρείας ταξί! Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η QIA έχει ήδη επενδύσει στην εταιρεία διαχείρισης της πολυσυζητημένης εφαρμογής για «κοινότητες ταξί», της πολύφερνης Uber. Μάλιστα η επένδυση των Καταριανών ήταν τέτοια (1,2 δισ. δολάρια σε πρώτη φάση) που έπεισε και μια σειρά άλλων μεγάλων hedge funds να συμμετάσχουν στο εγχείρημα και να συστήσουν μαζί με τους αρχικούς εμπνευστές της Uber μια νέα εταιρεία επιχειρηματικού κεφαλαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα