ΔΝΤ: «Κόβει» τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη – Στο 3,2% φέτος

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Maurice Obstfeld, περιέγραψε την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας ως «αυξανόμενα απογοητευτική»

Το μάλλον αναμενόμενο εκ των οικονομολόγων έπραξε το ΔΝΤ στην αναθεωρημένη έκθεσή του World Economic Outlook, προχωρώντας σε, έστω και ήπια, υποβάθμιση της εκτιμησής του για την παγκόσμια οικονομία.

Βάσει της νέας εκτίμησης του Ταμείου το παγκόσμιο ΑΕΠ

θα ενισχυθεί φέτος κατά 3,2%, έναντι 3,4% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ τον Ιανουάριο.

Παράλληλα υπήρξε μικρή υποβάθμιση της εκτίμησης και για το 2017, με την ανάπτυξη να τοποθετείται, πλέον, στο 3,5% από 3,6% πριν.

Παρουσιάζοντας την έκθεση ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Maurice Obstfeld, περιέγραψε την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας ως «αυξανόμενα απογοητευτική», με την υποβάθμιση των εκτιμήσεων να διαχέεται σε όλου του «τύπου» τις οικονομίες, δηλαδή ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες.

Ευρωζώνη: Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 2015 το 1,5% (από 1,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση), θα ενισχυθεί οριακά στο 1,6% το 2017 και θα παραμείνει σε στάσιμη πορεία, φθάνοντας στο 1,5% το 2021. Εξετάζοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, μάλλον η μάχη του Μάριο Ντράγκι εναντίον του δεν αποδίδει πολλούς... καρπούς. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα φθάσει φέτος στο 0,4% και θα ενισχυθεί στο 1,1% το 2017, παραμένοντας σε αρκετή απόσταση σε σύγκριση με τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

ΗΠΑ: Σαφώς καλύτερη η εικόνα για την αμερικανική οικονομία, με εκτίμηση ότι η ανάπτυξη θα αγγίξει φέτος το 2,4% και θα ενισχυθεί στο 2,5% το 2017. Όσο για τον πληθωρισμό και αυτός θα παραμείνει σε ήπια επίπεδα, με διαμόρφωση κατά το τρέχον έτος στο 0,8% αλλά σημαντική ενίσχυση στο 1,5% το 2017.

Σοφ. Ζαφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα