Goldman Sachs: Τρεις λόγοι που θα κάνουν τους επενδυτές... αρκούδες

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο S&P 500 θα ολοκληρώσει το 2016 μόλις κατά 3% υψηλότερα, σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ εμφανίζεται ακόμη πιο απαισιόδοξοι αναφορικά με τις εκτιμήσεις της για τα εταιρικά μεγέθη α' τριμήνου.

Με άλλα λόγια η Goldman Sachs βλέπει το ποτήρι μισοάδειο και εξηγεί τους τρεις λόγους γι' αυτήν τη στάση της.

1. Ενέργεια και τράπεζες

Το

πετρέλαιο εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι, κάτι το οποίο οδηγεί την Goldman στην εκτίμηση ότι οι ενεργειακοί όμιλοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε απομειώσεις ενεργητικού, κίνηση που φυσικά θα μειώσει και τις προσδοκίες κερδοφορίας. Για τον ίδιο λόγο εκφράζει φόβους και για τις τράπεζες. «Οι αναλυτές μας έχουν κάνει μία λίστα από... άπλυτα για τους αντίθετους ανέμους που αντιμετωπίζουν οι ενεργειακοί όμιλοι, την υποχώρηση της δραστηριότητας στις αγορές κεφαλαίων και το διόλου ευχάριστο τρίμηνο για τους διαχειριστές κεφαλαίων», αναφέρεται στην έκθεση της Goldman, με εκτίμηση ότι τα κέρδη ανά μετοχή των χρηματοπιστωτικών ομίλων μπορεί να υποχωρήσουν έως και 25%.

2. Αρνητικές προβλέψεις

Οι εκτιμήσεις των επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων έχουν την τάση να είναι αρνητικές από το 2008 έως και σήμερα. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί αρνητικό για τις μετοχές, με δεδομένες και τις υποβαθμίσεις των προβλέψεων των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή.

3. Επαναγορές μετοχών

Η Goldman και στο παρελθόν έχει αναφερθεί στο γεγονός, εμφανίζοντας πολύ συγκρατημένη στάση. Τώρα εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση κατά 33% στην «κυκλοφορία» μετοχών κάτι που σαφώς θα μειώσει και τη ζήτησή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα