Δημοσκόπηση: Οι Αμερικανοί δεν θέλουν να εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις του ο Τραμπ

Τα δύο τρίτα των Αμερικανών πιστεύουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο να είναι πρόεδρος ή επιχειρηματίας, ωστόσο το 69% θεωρεί ότι «πάει πολύ» να εξαναγκάσουν αυτόν και την οικογένειά του να πουλήσουν την αυτοκρατορία τους, ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση συμφερόντων.

Αυτό δείχνει, μεταξύ άλλων, η πρώτη πανεθνική δημοσκόπηση του Bloomberg μετά τις αμερικανικές εκλογές,

ενώ σημαντικό είναι και το στοιχείο που προκύπτει ότι το 51% των ερωτηθέντων εμφανίζεται πεπεισμένο ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας θα βάλει τα εθνικά συμφέροντα πάνω από τα προσωπικά και οικογενειακά οικονομικά συμφέροντα όταν θα διαπραγματεύεται με ξένους ηγέτες.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Τραμπ, μέσω twitter, είχε ενημερώσει ότι προτίθεται να αποσυρθεί από τις επιχειρήσεις του, αφήνοντας τα ηνία στα παιδιά του, ωστόσο οι ειδικοί σε θέματα δεοντολογίας υποστηρίζουν ότι η σύγκρουση συμφερόντων θα αποφευχθεί μόνο αν ο Τραμπ πουλήσει τα επιχειρηματικά περιουσιακά του στοιχεία.

Στη δημοσκόπηση το 55% εμφανίζεται πιο αισιόδοξο από την εκλογή Τραμπ έπειτα από τις δηλώσεις του αλλά και τις πράξεις του μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ενλω το 35% είναι πιο απαισιόδοξο.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του Τραμπ, αναφέρουν ότι είναι πιο αισιόδοξοι σε ποσοστό 87%, έναντι του 69% των ψηφοφόρων της Κλίντον που δηλώνει μεγαλύτερη απαισιοδοξία.
Πάντως, γενικά τα ποσοστά δημοφιλίας του έχουν αυξηθεί στο 50% ενώ τον Αύγουστο ανέρχονταν στο 33%. Βρίσκεται ωστόσο αρκετά κάτω από τον Ομπάμα που τον Γενάρη του 2009, δηλ. δύο μήνες μετά την πρώτη του εκλογή, βρισκόταν στο 78% δημοφιλίας.

Παράλληλα, το ποσοστό των Αμερικανών που πιστεύει ότι η χώρα πάει προς τη σωστή κατεύθυνση είναι στο 37%, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό σε πανεθνική έρευνα του Bloomberg από τον Φεβρουάριο του 2013. Παρά ταύτα εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα ιστορικά χαμηλά.

Το 49% θεωρεί ότι οι ΗΠΑ πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση, ποσοστό που υπολείπεται πάντως κατά πολύ από το 68% του περασμένου Αυγούστου.
Ενδιαφέρον έχει τέλος το εύρημα ότι το 57% δεν αναμένει ότι ο νέος πρόεδρος θα απελάσει εκατομμύρια μετανάστες που χουν παράνομα στις ΗΠΑ κι ότι δεν θα χτίσει τελικά το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Η έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα 2-5 Δεκεμβρίου σε δείγμα 999 Αμερικανών με ποσοστό λάθους συν/πλην 3,1 ποσοστιαίες μονάδες

Keywords
Τυχαία Θέματα