Στουρνάρας: Κλείσιμο της αξιολόγησης τώρα (LIVE)

Οποιαδήποτε καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης το μόνο που θα... καταφέρει είναι να καταστήσει ακόμη χειρότερες τις συνθήκες για την πραγματική οικονομία - Η Ελλάδα πέτυχε πολλά αλλά όλα μπορούν να «τιναχθούν στον αέρα» όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση - Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων το «κλειδί» για να εξέλθει η χώρα από την κρίση

της Σοφίας Ζαφείρη

Ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς την ελληνική κυβέρνηση αποστέλλει ο διοικητής της Τράπεζας

της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Ο κ. Στουρνάρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας όχι μόνο την απόλυτη ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση αλλά και προειδοποιώντας ότι εάν υπάρξει καθυστέρηση οι συνθήκες οι οποίες θα έχουν δημιουργηθεί θα είναι ακόμη πιο δυσμενείς από τις τρέχουσες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Δεν υπάρχει ορθολογική επιλογή μεταξύ ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τώρα ή αργότερα. Αργότερα οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες. Αργότερα ίσως θα είναι πολύ αργά».

Όπως ακριβώς και το σύνολο των παραγόντων της πραγματικής οικονομίας ο κ. Στουρνάρας, ξεκαθαρίζει ότι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή για την πολύπαθη ελληνική οικονομία είναι να προχωρήσουν με ταχύτητα οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις. Με τον τρόπο αυτό η οικονομία και η αγορά θα μπορέσουν να πάρουν τις απαραίτητες «ανάσες», ενώ η χώρα θα κατορθώσει σταδιακά να ανακτήσει την εμπιστοσύνη αγορών και επενδυτών.

Αν και κανείς, συνεχίζει ο κ. Στουρνάρας, δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και τα πραγματικά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, με μία δημοσιονομική προσαρμογή την οποία δεν έχει φέρει σε πέρας καμία άλλη χώρα της υφηλίου και μάλιστα σε αρκούντως περιορισμένο χρονικό διάστημα, υπάρχει, πάντα, ο κίνδυνος όλες οι θυσίες και οι προσπάθειες να «πάνε χαμένες».

Άλλωστε η τρέχουσα αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει «κλείσει» τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ εάν τελικά δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα εντός του τρέχοντος μηνός, τότε «πρώτον, θα τροφοδοτήσει ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας, δεύτερον, θα καταστήσει δυσχερέστερη την επίτευξη συμφωνίας και τρίτον, θα υποσκάψει την προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό θα καταστήσει ενδεχομένως αναγκαία τη λήψη νέων μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με αποτέλεσμα να μειώσει περαιτέρω το ρυθμό ανάπτυξης. Ένα τέτοιο αρνητικό σπιράλ θα μπορούσε να επαναφέρει την οικονομία σε ύφεση και στην επανάληψη των αρνητικών εξελίξεων που έλαβαν χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Κλειδί, πέραν του κλεισίματος της αξιολόγησης, είναι σαφώς οι μεταρρυθμίσεις και οι ορθές παρεμβάσεις σε μία σειρά κλάδων της οικονομίας, ώστε να υπάρξει ομαλοποίηση αγορών όπως για παράδειγμα αυτή της ενέργειας.

Αναφερόμενος στην... πλημμυρίδα φόρων, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι «υπάρχει ο κίνδυνος η αυξημένη φορολόγηση να έχει μεγαλύτερες του αναμενομένου αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα. Συνεπώς, θα ήταν ευκταία η βελτίωση του μίγματος οικονομικής πολιτικής».

Στην εισήγησή του ο κ. Στουρνάρας παραθέτει επτά βασικές κινήσεις τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιτύχει το επιθυμητό, το οποίο φυσικά δεν είναι άλλο από την επανεκκίνηση της οικονομίας και η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Αυτές είναι:

Κλείσιμο της αξιολόγησης.Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.Αντιμετώπιση, με τον ορθό τρόπο των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών.Αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού δημόσιου χρέους και ρεαλιστική αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων.Αλλαγή στο μείγμα της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής.Αντιμετώπιση του προβλήματος της μακροχρόνιας ανεργίας καιΧαλάρωση και τελικά άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Ο ρόλος των τραπεζών

Η ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και η δημιουργία ενός θετικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος, προϋποθέτει, σύμφωνα πάντα με τον διοικητή της ΤτΕ, την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Για να επιτευχθεί αυτό η πρώτη κίνηση θα πρέπει να είναι η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξπηρετούμενων δανείων, που πέραν όλων των άλλων θα κατορθώσουν να απελευθερώσουν κεφάλαια τα οποία οι τράπεζες θα «ρίξουν» στην πραγματική οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα