Δεμερτζή (Bruegel): Θέμα της Ελλάδας η αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων»

Ανέφικτη θεωρεί πλέον την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αναπληρώτρια διευθύντρια του Bruegel Μαρία Δεμερτζή, τονίζοντας ότι η αντιμετώπισή τους από τις ελληνικές τράπεζες πρέπει να προχωρήσει άμεσα.

Η κυρία Δεμερτζή, μιλώντας στον Αθήνα 984, υποστήριξε την άποψη ότι η ποσοτική χαλάρωση έχει ολοκληρώσει το έργο της, ενώ χαρακτήρισε πιθανή μία περαιτέρω σύγκλιση Γαλλίας

και Γερμανίας σε ό,τι αφορά τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ελληνικό το θέμα, είναι αργά για ευρωπαϊκή επίλυση

Η Ελληνίδα αξιωματούχος τόνισε χαρακτηριστικά: «Το θέμα των κόκκινων δανείων θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί ευρωπαϊκά αλλά όχι τώρα. Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πέντε χρόνια ή στην αρχή της χρηματοοικονομικής κρίσης, το 2008-2009. Έκτοτε οι περισσότερες χώρες έχουν πάρει το θέμα στα χέρια τους και έχουν πετύχει πρόοδο με διαφορετική ταχύτητα. Είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή, ειδικά για χώρες που έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, να συμφωνήσουν να μετατεθεί το θέμα σε επίπεδο ευρωπαϊκό. Γι’ αυτό κατά την άποψή μου η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να γίνει τώρα και ίσως δεν είναι και σωστό να γίνει. Είναι αργά. Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι άκρως ελληνικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Ελλάδα μόνη της».

Και συμπλήρωσε: «Οποιαδήποτε λύση δοθεί στα κόκκινα δάνεια δεν μπορεί να γίνει ενάντια στην υγεία των τραπεζών - ειδικά μετά από την προσπάθεια που καταβάλαμε τα τελευταία χρόνια να φέρουμε το τραπεζικό σύστημα σε μία θέση ώστε να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του. Αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος. Από την άλλη, όμως, το θέμα των κόκκινων δανείων και το μέγεθος των κόκκινων δανείων είναι τόσο μεγάλο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους. Και από τους δανειστές και από τους δανειολήπτες. Αναπόφευκτα, θα χρειαστεί και οι τράπεζες να έχουν χασούρα μέσα από τα κόκκινα δάνεια. Αλλά θα πρέπει να αποφευχθεί να φέρουμε και πάλι το τραπεζικό σύστημα σε δύσκολη θέση.

Η ποσοτική χαλάρωση έχει πλέον κάνει την δουλειά της

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του Bruegel υποστήριξε ότι η ΕΚΤ κλήθηκε να αντιμετωπίσει μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης την αδυναμία των κρατών μελών της Ευρωζώνης να ασκήσουν κοινή δημοσιονομική πολιτική, ωστόσο πλέον το συγκεκριμένο μέτρο έχει… ολοκληρώσει το έργο του:

«Η ποσοτική χαλάρωση έχει κάνει τη δουλειά που έπρεπε να κάνει. Πιστεύω ότι η ΕΚΤ έκανε περισσότερα και από όσα μπορούσε και από όσα της αναλογούσαν, μόνο και μόνο γιατί η δημοσιονομική πολιτική που ασκεί η Ευρώπη δεν είναι αντάξια του προβλήματος. Πρέπει οι δημοσιονομικές Αρχές να πάρουν μεγαλύτερες αποφάσεις και να βοηθήσουν την Οικονομία πολύ περισσότερο. Αλλά εφόσον δε θέλουν να το κάνουν, η ΕΚΤ αναγκάζεται να αναλάβει περισσότερες ευθύνες από αυτές που της αναλογούν. Σε κάθε περίπτωση, η ποσοτική χαλάρωση έχει στηρίξει την ευρωπαϊκή Οικονομία, βλέπουμε την ανάπτυξη να αυξάνεται».

Keywords
Τυχαία Θέματα