ΧΑ: Άρχισε το «ανακάτεμα» των μετοχών

του Δημήτρη Παφίλα

Πτωτικά άνοιξε η Αθήνα - για να γυρίσει λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι σε θετικό πρόσημο και όπως φαίνεται ξεκίνησαν οι ιδιωτικές τοποθετήσεις μετοχών (Folli – Follie), αλλά και οι διεργασίες για την αναβάθμιση άλλων τίτλων (εισαγωγή της Motor Oil στους Δείκτες της Morgan Stanley).

To ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές αυξάνεται εν όψει της συμφωνίας στις 22 Μαϊου, καθώς πριν απο λίγο

ο Όμιλος Folli – Follie μεταβίβασε προς ξένους θεσμικούς 1 εκατ. μετοχές προς 20 ευρώ- δηλαδή με ένα discount 7,5% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο των 21,50 ευρώ. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποιοί είναι οι αγοραστές του πακέτου των μετοχών.

Την ίδια στιγμή τα υψηλά επίπεδα των τιμών για την Motor oil επιβεβαιώνουν μια επερχόμενη είδηση καθώς η μετοχή της εταιρείας αναμένεται να εισαχθεί στους Δείκτες της Msci στις 12 Μαϊου. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται σε 1,77 δισ. ευρώ και έτσι πληροί ένα απο τα βασικά κριτήρια για την εισαγωγή στους Δείκτες.

Η πώληση του πακέτου, όμως, της Folli – Follie – η οποία αποτελεί μια ιδιωτική συμφωνία – δείχνει, ως ένα βαθμό, και την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών προς την Ελλάδα, καθώς γίνεται λίγο πριν οδεύσουν τα μέτρα προς την ελληνική Βουλή. Παρά το γεγονός ότι η τοποθέτηση γίνεται σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, οι ξένοι φαίνονται να αναλάβουν το ρίσκο της εταιρείας το οποίο δεν είναι και ελληνικό καθώς το 60-70% των πωλήσεων της προέρχεται απο την Ασία.

Σε κάθε περίπτωση, το placement και το «ανακάτεμα» μετοχών και σε άλλες μετοχές - είτε απο τους ίδιους τους βασικούς μετόχους, είτε απο τους ξένους επενδυτές- είναι θετικό αφού δείχνει ότι υπάρχει προοπτική στοι ελληνικό χρηματιστήριο , παρά το το γεγονός ότι αυτό δεν αποτυπώνεται στην ελληνική οικονομία.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στις 764 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης με οριακά κέρδη με το τζίρο των συναλλαγών να φθάνει ήδη τα 50 εκατ. ευρώ.

Με πτώση 3,13% η Εθνική Τράπεζα στα 0,31 ευρώ. Με πτώση 1,66% η Eurοbank στα 0,831 ευρώ. Με πτώση 2,.27% η Alpha Bank στα 2,15 ευρώ. Με πτώση 1,77% η Τράπεζα Πειραιώς στα 0,222 ευρώ. Αμετάβλητος ο ΟΤΕ στα 9,65 ευρώ. Οριακή η πτώση στον ΟΠΑΠ στα 9,22 ευρώ. Οριακή η πτώση στην Δεη στα 3,88 ευρώ. Κέρδη 1,22% για την Coca – Cola στα 25,66 ευρώ. Με πτώση 0,53% ο Μυτιληναίος στα 7,47 ευρώ. Αμετάβλητη η Motor Oil στα 16 ευρώ. Κέρδη 0,42% για τον Σαράντη στα 11,89 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα