ΧΑ: Γιατί ανακάμπτουν οι τράπεζες και οι δείκτες

του Δημήτρη Παφίλα

Οι ειδήσεις ανεβάζουν τις τιμές ή οι τιμές φέρνουν τις ειδήσεις; Στο προαιώνιο αυτό ερώτημα κατά την ταπεινή μας γνώμη ισχύει η δεύτερη εκδοχή καθώς για 6 συνεχή συνεδρίαση η Αθήνα είναι θετική επί συνόλου 7 συνεδριάσεων.

Οι τραπεζικές μετοχές ανακάμπτουν και με κορυφαία την Εθνική Τράπεζα ανακτούν πίσω μέρος

των χαμένων κερδών που εξαφάνισαν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ. Δίχως να φαίνεται στον ορίζοντα ένας ισχυρός καταλύτης, οι τιμές στις τράπεζες ισορρόπησαν και δεν αποτυπώνουν πλέον τα καταστροφικά σενάρια της προηγγούμενης περιόδου.

Παρόλο που οι ξένοι επενδυτές είναι προβληματισμένοι με το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών – εξαιτίας των νέων κεφαλαιακών απαιτήσεων- αναγνωρίζουν ότι στην Ελλάδα είναι φθηνές καθώς η διαδικασία μείωσης των NPL'S μόλις ξεκίνησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επαφές με επενδυτές στο Λονδίνο, Έλληνας διαχειριστής είχε την ευκαιρία να ακούσει απο πρώτο χέρι τους προβληματισμούς. Οι ξένοι θεωρούν ότι ορισμένες τράπεζες είναι φθηνές (λ.χ Πειραιώς) και δεν δικαιλογείται τέτοια απόσταση απο τις υπόλοιπες τράπεζες.

Υπάρχει γενική ανησυχία για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες εξαιτίας των νέων λογιστικών προτύπων, ωστόσο μετά την ανάλυση της Citigroup έχει ξεκαθαρίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αποφύγουν το dilution. Μ 'άλλα, λόγια, οι ελληνικές τράπεζες μέσω των κεφαλαικών αποθεμάτων, αλλά και των πωλήσεων δανείων δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, ούτε με το νέο λογιστικό πρότυπο, ούτε με τα stress tests.

Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών δεν είναι μεγάλη προς το παρόν – αφού οι τζίροι κινούνται κοντά στα 50 εκατ. ευρώ – ωστόσο μόλις διαφανεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν τα stress tests με επιτυχία, τότε οι όγκοι θα αυξηθούν.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 0,69-0,70% φθάνοντας στις 766 μονάδες.

Με κέρδη 1,66% η μετοχή της Εθνικής στα 0,306 ευρώ. Κέρδη 1,90% για την Eurobank στα 0,75 ευρώ. Άνοδος 1,14% για την Alpha bank στα 1,78 ευρώ. Άνοδος 1,52% για την Πειραιώς στα 2,68 ευρώ. Κέρδη 1,13% για τον Τιτάνα στα 21,44 ευρώ.

Οριακά κέρδη 0,29% για τον ΟΤΕ στα 10,22 ευρώ. Αμετάβλητος ο ΟΠΑΠ στα 9,14 ευρώ. Κέρδη 1,25% για την Ελλάκτωρ στα 1,62 ευρώ και 1,27% για την ΓΕΚ- Τέρνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα