Άνοδος στην Ευρώπη με focus στην πολιτική

Σε θετικό έδαφος ξεκινούν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς την προσοχή των επενδυτών τραβά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αυστρία, καθώς και οι πολιτικές εξελίξεις σε Ισπανία και Βρετανία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε νωρίτερα άνοδο 0,17%, με τους περισσότερους κλάδους πλην του τραπεζικού να είναι σε θετικό πρόσημο.

Στα ταμπλό, ο FTSE100 ενισχυόταν νωρίτερα 0,10%, o DAX με άνοδο 0,22%, o CAC40 +0,19%, o IBEX35με απώλειες 0,65% και ο FTSE MIB με άνοδο 0,18%.

Οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν σήμερα κακές επιδόσεις,

λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που παραδοσιακά επηρεάζει τον τραπεζικό κλάδο. Οι ισπανικές τράπεζες Caixabank, Bankia, Banco de Sabadell και BBVA σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη IBEX που από το άνοιγμα σημειώνει απώλειες άνω του 0,5%.

Στον αντίποδα οι μετοχές του τομέα πρώτων υλών, μετά τα θετικά οικονομικά στοιχεία της Κίνας. Συγκεκριμένα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ανακοίνωσε για τον Σεπτέμβριο τιμές παραγωγού που άγγιξαν υψηλά έξι μηνών.

Σε μεμονωμένες μετοχές, η Eurotunnel έκανε άλμα 4%, μετά την αναβάθμισή της από τη Goldman Sachs. Ωτσόσο, οι μετοχές της ConvaTec υποχώρησαν άνω του 12% μετά τη μείωση της πρόβλεψής της για τα ετήσια έσοδα, καθώς και την ανακοίνωση ότι επλήγη σοβαρά από θέματα εφοδιασμού σε δύο τμήματα.

Η μετοχή της γαλλικής Carrefour σημείωσε ελαφρά άνοδο μετά την ανακοίνωση ότι ο πρώην CFO της Fnac Darty, Matthieu Malige, θα αναλάβει νέος οικονομικός διευθυντής.

Στις πολιτικές εξελίξεις, η Καταλονία απέτυχε για ακόμα μια φορά να απαντήσει με σαφήνεια στο αν τελικά η περιοχή κηρύσσει επίσημα την ανεξαρτησία της ή όχι, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στην ισπανική κυβέρνηση.

Η Μαδρίτη έδωσε προθεσμία μέχρι τις 9 ώρα Λονδίνου για μια επίσημη απάντηση στο να η Καταλονία ζητά επισήμως απόσχιση από την Ισπανία, ωστόσο με επιστολή του προς τον Μαριάνο Ραχόι, ο Καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζδεμόν δεν παρείχε καμία επιβεβαίωση, αντίθετα ζητά από τον Ραχόι συνάντηση, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να συζητήσουν τις εξελίξεις, ενώ ζήτησε αυτός ο διάλογος να λάβει χώρα εντός των επόμενων δυο μηνών, μετάδωσε το Reuters.


Στο μεταξύ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με Γιούνκερ και Μπαρνιέ, μετά το νέο ναυάγιο της περασμένης εβδομάδας στο νέο γύρο συνομιλιών για το Brexit.

Στο επίκεντρο των επενδυτών και το αποτέλεσμα των αυστριακών εκλογών μετά τη νίκη του μέχρι πρότινος ΥΠΕΞ, συντηρητικού Σεμπάστιαν Κουρτς.

Το Σαββατοκύριακο, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κοστάνσιο, ανέφερε από την Ουάσινγκτον ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί όσο ανακάμπτει η οικονομία της Ευρώπης, ωστόσο διατήρησε τις επιφυλάξεις του για τον βαθμό της νομισματικής στήριξης.
Στην αγορά ενέργειας, τα futures του αργού είναι σε θετικό έδαφος, με τις τιμές να ενισχύονται λόγω φόβων για την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, αλλά και τις αναταραχές στο Ιράκ. Νωρίτερα, το μπρεντ βρισκόταν στα 57,80 δολ/βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI στα 51,90 δολ/βαρέλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα