ΧΑ: Επανήλθαν τα μέλη εξ αποστάσεως και νέες ΑΧΕ στις πρώτες θέσεις

Tου Δημήτρη Παφίλα

Επανάκαμψη των ξένων οίκων στο χρηματιστήριο, είσοδο νέων ελληνικών χρηματιστηριακών και φυσικά γενική... απραξία, ανέδειξαν τα μερίδια αγοράς μελών του Μαρτίου με μια συνολική αθροιστική αξία 1,8 δισ. ευρώ.

Αν αφαιρεθούν δε τα μέλη εξ αποστάσεως τότε οι ελληνικές χρηματιστηριακές είναι πλέον 30-35 σε σύνολο 52.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πέντε ξένοι οίκοι (Citigroup, Ubs, Credit suisse, bank of America, Deutsche

bank) βρέθηκαν μέσα στην πρώτη εικοσάδα, ενω από ελληνικής πλευράς εκτός από τις τραπεζικές, στην έβδομη θέση βρέθηκε η Λέων Δεπόλας, η Παντελάκης, η Βeta, η Merit, Ελληνοαμερικανική, η Μίδας η Solidus και η Σαρρής.

Στη πρώτη θέση βρέθηκε η Eurobank με 16,68% με 313 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η Euroxx με 13,34% και 250 εκατ. ευρώ τζίρο , ενω σητν τρίτη θέση τερμάτισε η Εθνική χρηματιστηριακή με 228 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς ήταν τέταρτη με τζίρο 173 εκατ. ευρώ. Στην πέμπτη θέση βρέθηκε η Κυπριακή IBG με τζίρο 117 εκατ. ευρώ και μερίδιο 6,26%. Αμέσως μετά στην έβδομη θέση βρέθηκε η Citigroup με ποσοστό 5,98% και τζίρο 112 εκατ. Ευρώ.

Η επανάκαμψη των ξένων οίκων μέσα στις πρώτες χρηματιστηριακές για ορισμένους παράγοντες της αγοράς σημαίνει ότι, κάποιες ελληνικές απώλεσαν τα μερίδια αγοράς που είχαν- διότι τα προηγούμενα 1-1 - 2 χρόνια συνιστούσαν στους ξένους πελάτες τους τις τραπεζικές μετοχές και τα warrants.

Οι ξένοι επενδυτές, επομένως, αφού κατέγραψαν κάποιες ζημιές επανήλθαν στην ελληνική αγορά, αλλά τώρα προτιμούν τα 5 prop desks των ξένων οίκων και δεν περνούν τις εντολές τους, μέσω ελληνικών χρηματιστηριακών ή έστω μέσω ξένων ΑΧΕ που χρησιμοποιούν τις ελληνικές για να επεράσουν τις εντολές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα