«Άνοιγμα» στην παγκόσμια αγορά κάνει το χρηματιστήριο της Παλαιστίνης

«Άνοιγμα» στον παγκόσμιο επενδυτικό κόσμο κάνει το χρηματιστήριο της Παλαιστίνης, στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, καθώς συμπεριλήφθηκε στον FTSE Russell, τον δείκτη που περιλαμβάνει τις 27 λεγόμενες frontier markets, μαζί με άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής.

Η προσέλκυση επενδύσεων δεν είναι εύκολη για ένα χρηματιστήριο που βρίσκεται σε μια περιοχή η οποία επισήμως δεν θεωρείται κράτος και ελέγχεται από τη Χαμάς, μια ένοπλη οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική από τις ΗΠΑ

και την Ευρώπη.

«Η αγορά δεν έχει πολλή ρευστότητα οπότε η συμμετοχή της στον FTSE Russell πιθανότατα να φέρει περισσότερα κεφάλαια στο χρηματιστήριο. Ο βασικός καταλύτης για την αγορά είναι η πολιτική κατάσταση. Αν υπάρξει κάποιο θετικό στοιχεία τότε θα υπάρξουν εισροές κεφαλαίων» αναφέρει ο Tarek Shaka, general manager στην χρηματιστηριακή Lotus Financial Investment Co. που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά... μιλάμε για την Παλαιστίνη. Υπάρχει φυσικά το πολιτικό ρίσκο αλλά αυτό δεν μας σταματά» δηλώνει ο CEO του χρηματιστηρίου, Ahmad Aweidah. «Θα συνεχίσουμε το trading ακόμα κι αν γίνει πόλεμος. Αν κλείσει το χρηματιστήριο είναι δύσκολο να ξανανοίξει» προσθέτει.

Ωστόσο, και παρά τις εχθρικές σχέσεις με το Ισραήλ, αρκετοί Ισραηλινοί επενδυτές εκτιμούν ότι το γεγονός πως η παλαιστινιακή αγορά έχει αγνοηθεί αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

«Το βλέπουμε σαν μια πιθανή ευκαιρία να εισέλθουμε σε μια αγορά που έχει παραμεριστεί. Δεν έχουμε περιορισμούς ως προς τις επενδύσεις μας και η αγορά αυτή είναι κοντά μας, γνωρίζουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, γεγονός που μας δίνει το πλεονέκτημα» σχολιάζει ο Jerry Cutiesteanu, manager επενδύσεων στην Israel Brokerage & Investments Ltd.

Τα γραφεία του χρηματιστηρίου, που ιδρύθηκε το 1995, γίνονται σε τρεις ορόφους ενός εξαώροφου κτιρίου στην Ναμπλούς. Έχει περίπου 40 εργαζομένους, όμως, η μεγαλύτερη δραστηριότητα γίνεται ηλεκτρονικά. Περίπου τα 2/3 των μετοχών ανήκουν σε Παλαιστίνιους, ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι Σαουδάραβες και Ιορδανοί επενδυτές.
Περιλαμβάνει 48 εταιρείες ακινήτων, φαρμακευτικές, τηλεπικοινωνίες, καπνικών προϊόντων και τραπεζών με συνολική αξία αγοράς 3,3 δισ. δολαρίων (στοιχεία Αυγούστου).

Keywords
Τυχαία Θέματα