Άνοδος στην Ευρώπη πριν τα αμερικανικά στοιχεία απασχόλησης

Σε θετικό έδαφος ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στην ανακοίνωση των νέων στοιχείων για την απασχόληση – εξαιρουμένου του αγροτικού τομέα – στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε νωρίτερα άνοδο 0,23%. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνονται στις μετοχές του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά και την ανάκαμψη των τιμών «μαύρου χρυσού» από τα χαμηλά τριών μηνών που βρέθηκαν χθες Πέμπτη. Το

αργό τύπου μπρεντ σημείωσε άνοδο 0,3% στα 52,24 δολ. το βαρέλι, ενώ το West Texas ενισχύθηκε κατά 0,34% στα 49,45 δολάρια.

Στα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο FSTE100 με άνοδο 0,40%, o DAX στο +0,54%, o CAC40 στο +0,43%, o IBEX35 στο +0,50%.

Τις καλύτερες επιδόσεις στον Stoxx600 σημειώνει η μετοχή της ΒΤ, με άνοδο 5%, μετά τη συμφωνία της εταιρείας με τις ρυθμιστικές αρχές να διαχωρίσει την Openreach, που ελέγχει τη δομή broadband της Βρετανίας. Αντιθέτως, η μετοχή της Segro σημείωνε νωρίτερα απώλειες 4%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αγοράσει το εναπομείναν 50% της Airport Property Partnership έναντι τιμήματος £365 εκατ.

Καλές επιδόσεις έχει η μετοχή της Repsol, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι εντόπισε μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου στην Αλάσκα, ανακάλυψη που ενδέχεται να αυξήσει την παραγωγή της κατά 120.000 βαρέλια ημερησίως.

Οι επενδυτές, στο μεταξύ, συνεχίζουν να αποτιμούν τις χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια που παραμένουν αμετάβλητα, ενώ ο Μάριο Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει πλέον η αίσθηση του επείγοντος ώστε να ληφθούν πρόσθετα νομισματικά μέτρα.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται την ίδια ώρα, τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, καθώς, από αυτά θα κριθεί και η στάση της Fed στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας για τα επιτόκια.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Allianz επέλεξε τον Giulio Terzariol, ως νέο οικονομικό διευθυντή.

Keywords
Τυχαία Θέματα