Εγνατία: Ενδιαφερόμενοι υπάρχουν, αγνοείται ο διαγωνισμός

Της Μαριάννας Τζάννε

To παράδοξο να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αλλά να αγνοείται ο διαγωνισμός αντιμετωπίζει η Εγνατία, την ώρα που οι μνηστήρες παίρνουν θέση μάχης και περιμένουν το ΤΑΙΠΕΔ, να ξεκαθαρίσει τους όρους του παιχνιδιού. Βέβαιη θεωρείται η κάθοδος στο διαγωνισμό της Άκτωρ πιθανότατα σε συνεργασία με μεγάλο fund. Ενδιαφέρον υπάρχει επίσης και από την πλευρά της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, της J&P Άβαξ αλλά και από τους ξένους τεχνικούς ομίλους της Vinci και της Hocthief. Χθες και η Ιντρακάτ δήλωσε την πρόθεσή

της να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, αντιμετωπίζοντας όμως με μεγάλο σκεπτικισμό την πορεία της προετοιμασίας των τευχών δημοπράτησης.

Η διάρκεια της παραχώρησης, το κόστος της βαριάς και της ελαφριάς συντήρησης, η δυσκολία στην πρόβλεψη των κυκλοφοριακών φόρτων σε βάθος χρόνου, η έκταση των παρεμβάσεων για την ανάταξη του αυτοκινητόδρομου καθώς και οι υπερβολικά αργοί ρυθμοί για την εγκατάσταση των μετωπικών διοδίων, δυσχεραίνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη για την παραχώρηση.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υποδομών εμφανίζεται ανένδοτο στην υλοποίηση, όχι μόνο των 20 πλευρικών διοδίων που ζητά μερίδα των υποψηφίων, αλλά και στο σχέδιο της εγκατάστασης των 18 μετωπικών σταθμών που έχει προβλεφθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση από το 2014 και εξελίσσεται μετά πολλών εμποδίων. Πρόκειται για την υλοποίηση ενός από τα βασικότερα προαπαιτούμενα της παραχώρησης, καθώς χωρίς την ολοκλήρωση αυτών των έργων, οι υποψήφιοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.

Το υπουργείο Υποδομών τάσσεται υπέρ των αναλογικών διοδίων, χωρίς όμως να έχουν εκπονηθεί ακόμη οι προδιαγραφές με τις οποίες θα γίνει το έργο, κάνοντας πολλούς να αμφισβητούν το πλάνο για αντίστοιχα διόδια εντός του 2018. Ενδεικτικό μάλιστα της απουσίας σχεδιασμού αποτελεί η σκέψη για την εφαρμογή δορυφορικών διοδίων που φαίρεται να έχει πέσει στο τραπέζι και που σύμφωνα με στελέχη της αγοράς έχει μια τέραστια δαπάνη αφού μόνο ο πομποδέκτης κοστίζει από 300 έως 500 ευρώ.

Τι θα γίνει με τους σταθμούς

Από τους 18 σταθμούς, σήμερα λειτουργούν οι οκτώ, ενώ, πριν λίγες μέρες, υπογράφτηκε η σύμβαση με τον Άκτωρα για να κατασκευαστούν άλλοι τέσσερις σταθμοί. Για τους σταθμούς του Αλιάκμονα και του Βενέτικου, η δημοπρασία μεταφέρεται για τις 27 Απριλίου ενώ εντός των επομένων εβδομάδων θα επαναδημοπρατηθεί και ο γιγαντιαίος σταθμός διοδίων της Θεσσαλονίκης, ο οποίος ακυρώθηκε λόγω της απεργίας των εργαζόμενων της Εγνατίας που αντιδρούν στην εγκατάστασή του. Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, μόνο ο σταθμός της Θεσσαλονίκης θα απαιτήσει χρόνο 10 μηνών για λειτουργήσει, δημιουργώντας δυσπιστία για το χρονοδιάγραμμα της ιδιωτικοποίησης που θέλει να υποβάλλονται προσφορές προς τα τέλη του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους σταθμούς, το ΤΑΙΠΕΔ πιέζει οι δύο πρώτοι σταθμοί (Αλιάκμονας, Βενέτικο) να χωροθετηθούν σε άλλο πιο εμπορικό σημείο (Σιάτιστα και Αρδάνιο Έβρου), όμως για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός απαιτείται ΚΥΑ Σπίρτζη -Τσακαλώτου, που θα υπογραφεί μόνο αν ασκηθούν πιέσεις από το Μαξίμου. Στην Εγνατία εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η εταιρεία δεν είναι ζημιογόνος και ότι ετησίως με την υφιστάμενη χρέωση των διοδίων (0,3 ανά χιλιόμετρο) τα έσοδα ανέρχονται σε 70 εκατ. ευρώ από τα οποία στα ταμεία της πηγαίνουν μόνο τα 15 εκ που προέρχονται από το σταθμό των Μαλγάρων. Τα υπόλοιπα χρηματοδοτούν την αποπληρωμή του χρέους προς την Πειραιώς. Με την αύξηση της τιμής του διοδίου, τα ετήσια έσοδα υπολογίζονται σε 180 εκ. ευρώ, νούμερο που στην αναγωγή των 30 χρόνων υπολογίζεται να φέρει έσοδα 5 δισ. ευρώ από διόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι υπάρχουν σήμερα μόνο σενάρια που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την τύχη τους για την μορφή της ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας. Από την παραχώρηση σε ιδιώτη για 30 χρόνια με τίμημα ακόμη και άνω του 1 δισ. ευρώ μέχρι συνεταιρισμό μεταξύ δημοσίου και ιδιώτη με κατανομή ποσοστών επί των διοδίων, ανάληψη της βαριάς συντήρησης και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και οπτικής ίνας κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα