Αμφίρροπη μάχη: Κονταροχτυπιούνται Brexit – Bremain στις δημοσκοπήσεις

Δύο ημέρες πριν τη μεγάλη απόφαση της Βρετανίας οι δημοσκοπήσεις δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την παραμονή ή την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, ενώ στην αρένα μπαίνουν και μεγάλα ονόματα, όπως ο μεγιστάνας επενδυτής, Τζορτζ Σόρος, ο οποίος με παρέμβαση του στον βρετανικό Guardian προειδοποιεί για καταβύθιση της στερλίνας σε περίπτωση Brexit.

Δημοσκόπηση του YouGov σε δείγμα 1.652 ψηφοφόρων, για λογαριασμό των Times,

που δημοσιεύθηκε αργά τη Δευτέρα, δίνει προβάδισμα στην αποχώρηση με ποσοστό 44% έναντι 42% για την παραμονή στην ΕΕ. Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της εταιρείας ORB σε δείγμα 800 ατόμων για λογαριασμό της Daily Telegraph δίνει 53% στην παραμονή και 46% στο Brexit.

Αλλη έρευνα σε δείγμα 1.632 ψηφοφόρων που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών μεταξύ 16/5 και 12/6 δίνει προβάδισμα στην παραμονή με 53% έναντι 47% του Brexit.

Η στερλίνα που ενισχύθηκε σε υψηλό 8ετίας χθες, υποχώρησε κατά 0,3% στην Ασία σήμερα. Και πάλι πάντως, ο Σόρος που έβγαλε 1 δισ. δολ. στη μεγάλη υποτίμηση της στερλίνας το 1992, προειδοποίησε για το Brexit λέγοντας ότι εξακολουθεί να αποτελεί ορατό κίνδυνο κι ότι θα εξαφανίσει το 1/5 της αξίας της στερλίνας.

Κυβερνήσεις και επενδυτές έχουν στυλωμένο το βλέμμα στο δημοψήφισμα, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι το ονομαζόμενο Brexit θα προκαλέσει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές. Απόψε έχει προγραμματιστεί και το μεγάλο ντέρμπι μεταξύ του πρώην δημάρχου του Λονδίνου Boris Johnson και του διαδόχου του υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, Sadiq Khan, που συμμετέχουν σε ντιμπέιτ του BBC στο Wembley Arena.

Κάμερον και Οσμπορν που υποστηρίζουν την παραμονή στην ΕΕ εστιάζουν στους κινδλυνους γαι την οικονομία αν συμβεί Brexit.

«Γιατί ο κόσμος καθυστερεί τώρα να πάρει σπίτι ή αυτοκίνητο αν δεν φοβάται για τις συνέπειες μια εξόδου;», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ. Τζορτζ Οσμπορν, στον ρ/σ LBC. «Το Brexit είναι εντάξει αν είσαι πολύ πλούσιος, αλλά όχι και για τους υπόλοιπους που θα πρέπει να ζήσουν με τις συνέπειες όχι μόνο την επόμενη ημέρα αλλά τις επόμενες δεκαετίες, γιατί δεν θα 'χουν πού αλλού να πάνε».

Χθες, η εκστρατεία διεκόπη για λίγο, καθώς αποτίθηκε φόρος τιμής στην αδικοχαμένη βουλευτή Τζο Κοξ που δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Υπενθυμίζοντας το έργο της Κοξ, για λογαριασμό των προσφύγων, ο Κάμερον δανείστηκε τα δικά της λόγια: «Είμαστε πολύ πιο ενωμένοι και έχουμε πολύ περισσότερα κοινά μεταξύ μας, από αυτά που μας χωρίζουν».

Στο μεταξύ, ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προετοιμαστεί για το Brexit, εκτός από κάποια «σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Προειδοποίησε δε ότι «θα χρειάζονταν χρόνια για να αποδεσμευτεί η χώρα από την ΕΕ, χρόνια οικονομικής δυσπραγίας». Ακόμα και το προβάδισμα της παραμονής «βραχεία κεφαλή», το ζήτημα θα έχει επιλυθεί για μια γενιά», ανέφερε.

Υπέρ της παραμονής και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, δισεκατομμυριούχος επενδυτής της Virgin Group έγραψε στην ιστοσελίδα της εταιρείας του ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει εντός.
«Κάποιοι κοιτάζουν πίσω και μέσα τους για έμπνευση και ελπίδα, όταν θα 'πρεπε να κοιτάζουν μπροστά σε έναν κόσμο γεμάτο ευκαιρίες. Αν ψηφίσετε αποχώρηση δεν χτυπάτε το οικοδόμημα στο ευαίσθητο σημείο τους – πυροβολέίτε τον ευατό σας στα πόδια», έγραψε ο Μπράνσον.

Στο άλλο στρατόπεδο, ο Νάιτζελ Φάρατζ δέχθηκε σκληρή κριτική για την επιλογή του πόστερ με τους μετανάστες να μπαίνουν στην Ευρώπη. Όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος από ραδιοφώνου, η επιλογή ήταν ατυχής.

Ο ιδρυτής του Leave.EU, Αρον Μπανκς, υποστήριξε στο Bloomberg ότι είναι λάθος να κλείσει η συζήτηση για τη μετανάστευση . «Ο κόσμος ανησυχεί γι' αυτό το θέμα. Οταν κάνουμε δημοσκόπηση είναι ο Νο 1 λόγος ανησυχίας τους. Οι υπόλοιποι είναι η εκπαίδευση, η περίθαλψη, οι υπηρεσίες, που και αυτά σχετίζονται με τη μετανάστευση».

Την ίδια ώρα, πάντως, στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ότι η απόσχιση της Βρετανίας από την ΕΕ είναι μια υπαρκτή πιθανότητα. «Δεν έχω αμφιβολία ότι οι εχθροί μας – εσωτερικοί και εξωτερικοί – θα ανοίξουν ένα μπουκάλι σαμπάνια αν το αποτέλεσμα βγει αρνητικό για εμάς», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ για να συμπληρώσει: «Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα πρέπει να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στο μέλλον της ΕΕ».

Keywords
Τυχαία Θέματα