Ο νέο –Σουλτάνος και τα δίκτυα...

Τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερο σκοντάφτω πάνω σε ολοσέλιδες διαφημιστικές καταχωρήσεις του ειδικού οργανισμού για την προσέλκυση επενδύσεων στην γείτονα χώρα – έναν οργανισμό που βρίσκεται κάτω από την άμεση εποπτεία και έλεγχο του Πρωθυπουργού.

Ο Οργανισμός ονομάζεται "Investment Support and Promotion Agency" και είναι ο εντολέας της κρατικής διαφήμισης για το 4.5G network που πάει σύννεφο στα διεθνή οικονομικά, επιχειρηματικά και τεχνολογικά περιοδικά.

Βεβαίως, το υπερσύγχρονο δίκτυο με τις υψηλές ταχύτητες δεν είναι από τις μοναδικές επιδόσεις που προβάλλει με πληθωρικό τρόπο το καθεστώς Erdogan αλλά δίχως άλλο αποτελεί μια από τις καμπάνιες αιχμής. Τώρα, πόσοι και ποιοι πιστεύουν τα περί (επιχειρηματικού και επενδυτικού) Παραδείσου που προβάλλει με καταιγιστικό ρυθμό ο ντεμεκ Σουλτάνος των καιρών μας είναι μια άλλη ιστορία...

Την ίδια ώρα η χώρα μας όχι μόνο αδυνατεί να προβάλλει με αξιοπιστία ένα νέο αφήγημα για την επόμενη μέρα αλλά βρίσκεται χαμένη και στη ...μετάφραση των όρων της αγοράς στην παραδοσιακή διάλεκτο της Αριστεράς που συνεχίζει παρά τις αλλαγές στη «βιτρίνα του καταστήματος» τους όρκους πίστης και αφοσιώσεως στα ...εικονίσματα. Και δεν είναι μόνο το μεγάλο αφήγημα για την επόμενη μέρα σε εθνικό επίπεδο που λείπει αλλά και μια συνεκτική κυβερνητική πολιτική με ξεκάθαρες στρατηγικές επιλογές στους τομείς της επιχειρηματικής και επενδυτικής αιχμής. Και ένας από αυτούς είναι και τα δίκτυα της νέας γενιάς.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από το ξέσπασμα της κρίσης αλλά και το «καλωσόρισμα» των Μνημονίων μετράμε και (ξανά) μετράμε τις πληγές μας σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Πέρα από αισιόδοξα ή απαισιόδοξα σενάρια, εκείνο που προέχει στις μέρες μας είναι η διατύπωση συγκεκριμένων δημόσιων πολιτικών που να αντιμετωπίζουν με όρους μιας – έστω και ευάλωτης- χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ζήτημα των επενδύσεων. Ένας από αυτούς τους όρους είναι η ύπαρξη και λειτουργία ενός ξεκάθαρου -από την αρχή μέχρι το τέλος- λειτουργικού και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου.

Τέτοιο πλαίσιο αυτή την στιγμή δυστυχώς και για τους φορείς της αγοράς αλλά και για τους καταναλωτές – χρήστες δεν υπάρχει. Και όχι μόνο αυτό αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα για ένα χρόνο και πλέον ...ψαχνόταν με την ίδια την ύπαρξη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), δηλαδή της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, η οποία ρυθμίζει και εποπτεύει τον τομέα των τηλεπικοινωνιακών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση εδέησε να προσφέρει λύση στην ακέφαλη ΕΕΤΤ με τον διορισμό του καθηγητή Δημήτρη Τσαμάκη.

Και όλα αυτά δεν είναι μικρές –πολιτικάντικες- λεπτομέρειες. Είναι η ουσία των πραγμάτων καθώς απαντούν έστω και με την ηχηρή σιωπή τους στο πώς και το γιατί της επενδυτικής και αναπτυξιακής απραξίας. Το παράδειγμα των δικτύων της νέας γενιάς και των υπερυψηλών ταχυτήτων βοηθάει προκειμένου να κατανοηθούν οι βασικές ελλείψεις στον πυρήνα των δημόσιων πολιτικών που αναφέρονται στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας. Η ανάπτυξη της τελευταίας περνάει μέσα από την ανταπόκριση που θα υπάρξει στην πρόκληση των δικτύων νέας γενιάς που με την σειρά της θα καθορίσει και την επόμενη μέρα στις τηλεπικοινωνίες. Στο σημείο αυτό μια αναγκαία και απαραίτητη διευκρίνιση. Η συζήτηση για όλα αυτά τα θέματα μπορεί να έχει ξεκινήσει τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, να έχουν τοποθετηθεί με τον τρόπο που επιθυμεί ο ένας με τον άλλο οι πάροχο υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά αλλά η ηχηρή σιωπή της κυβέρνησης αλλά και του ρυθμιστή (ΕΕΤΤ) είναι και παραμένει το μεγάλο αγκάθι.

Κακά τα ψέματα, η συζήτηση για αυτά τα θέματα δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο τους τεχνοκράτες, τα στελέχη των εταιρειών κ.λπ. Η συζήτηση για τα δίκτυα νέας γενιάς και τις υπερυψηλές ταχύτητες έχει στο πυρήνα της όλα εκείνα τα στοιχεία που κινητοποιούν επενδύσεις μέσα από την μόχλευση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και την αξιοποίηση χρηματοδοτικών δυνατοτήτων από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των συνδεδεμένων με αυτήν οργανισμών. Με άλλα λόγια, είναι μια συζήτηση βαθειά πολιτική μέσα από το τρίπτυχο « επενδύσεις, ανάπτυξη, απασχόληση» και αφορά τους πάντες: τους παρόχους υπηρεσιών και τους μετόχους τους, τους νέους επιστήμονες, τους καταναλωτές. Και αυτή η συζήτηση πρέπει να ανοίξει με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα και του ρυθμιστή ΕΕΤΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα