Αβέβαιη η κατάσταση στις τράπεζες

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Ποτέ δεν ήταν πιο καταθλιπτική και αβέβαιη η κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες. Το θέμα των αλλαγών στα διοικητικά συμβούλια σέρνεται ακόμη, ενώ εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται από τις επόμενες μέρες και μετά.

Την περασμένη Παρασκευή ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση των στελεχών της Spencer Stuart με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπου οι άνθρωποι της αγγλικής εταιρείας θα έδιναν τους «χρησμούς» τους.

Αυτός ήταν και ο λόγος που αναβλήθηκε η

ετήσια γενική συνέλευση της Attica Βank μετά από αίτημα του βασικού μετόχου της τράπεζας, του ΤΣΜΕΔΕ. Επίκεινται αλλαγές στη διοίκηση της Attica, οι οποίες δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν πριν αποσαφηνιστεί η γενικότερη κατάσταση.

Η εικόνα λίγο πολύ είναι γνωστή. Τα διοικητικά συμβούλια πάνε σε εκτεταμένες αλλαγές, καθώς θα αποχωρήσουν αρκετά ανεξάρτητα μέλη, κυρίως επιτυχημένοι και μεγάλοι επιχειρηματίες, όπως και στελέχη πολυεθνικών.

Οι τραπεζίτες από τη μια παρακολουθούν τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια και από την άλλη προσπαθούν να διαχειριστούν σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις κυρίως από τον τομέα των λιανικών πωλήσεων, οι οποίες έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση.

Αν οι προσπάθειες τελικά αποτύχουν, θα έχουμε στην αγορά μεγάλα κανόνια, τα οποία θα παρασύρουν και άλλες εταιρείες δημιουργώντας ντόμινο επικίνδυνων πτωχεύσεων στην αγορά.

Στην αγορά μόνο οι συζητήσεις για επενδύσεις σε ξενοδοχεία τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στην περιφέρεια δεν έχουν σταματήσει αυτή την περίοδο.

Έπεσαν σε τοίχο

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, έγινε μια άτυπη προσπάθεια να βολιδοσκοπηθούν οι δανειστές για το ενδεχόεμνο να συναινέσουν σε κάποιες αλλαγές στο νόμο για τις διοικήσεις των τραπεζών. Οι άνθρωποι που ανέλαβαν να ερευνήσουν τις διαθέσεις των ξένων έπεσαν σε τοίχο, καθώς εκείνοι τους απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο οποιασδήποτε αλλαγής στην παρούσα φάση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μήνυμα που δόθηκε στην ελληνική πλευρά ήταν ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί τώρα ως έχει και αν χρειαστεί κάποια βελτώιση στο μέλλον θα εξεταστεί τότε.

Keywords
Τυχαία Θέματα