Αλμπαϊράκ: Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση στην πειθαρχία του προϋπολογισμού

Καμία υποχώρηση στην πειθαρχία του προϋπολογισμού στο πλαίσιο του προγράμματος για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, έδειξαν πως ο πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάχθηκε σε υψηλό 15ετίας, κοντά στο 25% τον Σεπτέμβριο. Μέσα σε έναν μήνα, το κόστος των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκε κατά περισσότερο από 6% και των μεταφορών κατά περισσότερο από

9%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ οι τιμές παραγωγού εκτινάχθηκαν κατά περισσότερο από 46% σε ετήσια βάση.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, ο Αλμπαϊράκ δήλωσε στις 3 Οκτωβρίου πως θα ανακοινώσει πρόγραμμα στο πλαίσιο της «ολοκληρωτικής» μάχης της τουρκικής κυβέρνησης κατά της αύξησης τιμών καταναλωτή.

«Δεν υπάρχει καμία υποχώρηση στην πειθαρχία του προϋπολογισμού. Η περίοδος της εξισορρόπησης της οικονομίας έχει ξεκινήσει. Ένα ισχυρό πρόγραμμα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα ανακοινωθεί», δήλωσε ο Αλμπαϊράκ σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP στις 7 Οκτωβρίου.

Μια ημέρα νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει πως η Τουρκία θα επιβάλει πρόστιμα στους «καιροσκόπους» που χρησιμοποιούν την αστάθεια στην αγορά συναλλάγματος για να αυξήσουν τις τιμές.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τον λαό μας στο έλεος των καιροσκόπων», δήλωσε.

Ο ίδιος, λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε απευθύνει έκκληση στους Τούρκους να αναφέρουν καταστήματα που επέβαλαν ασυνήθιστες αυξήσεις τιμών κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης, λέγοντας πως οι αρμόδιες αρχές θα κάνουν επιδρομές στις επιχειρήσεις αυτές εάν χρειαστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα