Μήνυμα Σαλβίνι στους οίκους αξιολόγησης: Δεν θέλουμε να πειράξουμε το ευρώ

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δήλωσε σήμερα ότι η Ιταλία επιθυμεί να αλλάξει την ΕΕ και όχι να βλάψει το ευρώ.

«Από την ημέρα που γεννήθηκε αυτή η κυβέρνηση, δεν υπάρχει μέρα που να μην δεχθούμε επίθεση από διάφορα ΜΜΕ και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Δεδομένου αυτού, έχω πολλά πράγματα να κάνω και δεν έχω τον χρόνο για να εκνευρίζομαι» υποστήριξε ο Σαλβίνι, ο οποίος επιτέθηκε και στο ιταλικό πολιτικό σύστημα.

«Είναι περίεργο να μας κάνουν μαθήματα του πώς να κυβερνήσουμε αυτοί

που κατέστρεψαν την Ιταλία. Οι συνταγές τους τα προηγούμενα χρόνια δεν φαίνεται να έχουν λειτουργήσει» τόνισε ο Σαλβίνι, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Κόντε θα είναι ευνοϊκή για τους Ιταλούς.

«Τους ακούω όλους, αλλά έχω υπογράψει ένα συμβόλαιο διακυβέρνησης, το οποίο προτίθεμαι να σεβαστώ» υπογράμμισε ο Σαλβίνι, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019.

«Θέλω να αλλάξω τον κανονισμό της πολυκατοικίας, στην οποία ζω. Να βάλω στην πρώτη θέση τους πολίτες και το ευρωπαϊκό όνειρο και όχι τις τράπεζες και την οικονομία» τόνισε ο Σαλβίνι. «Το μόνο που είναι μη αναστρέψιμο είναι ο θάνατος. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε σκοπό να πειράξουμε το ευρώ» πρόσθεσε.

Ωστόσο, στελέχη της Λέγκας του Βορρά προειδοποίησαν με οικονομική καταστροφή - Αρμαγεδώνα - και ριζική αλλαγή της Ευρώπης μετά τις ευρωεκλογές, καταγγέλωντας ενορχηστρωμένο σχέδιο πτώδης της ιταλικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες έχουν θέση τελεσίγραγο στην ιταλική κυβέρνηση έως τις 15 Οκτωβρίου για να αλλάξει ο προυπολογισμός του 2019. Σε αυτό το κλίμα, το ιταλικό 10ετές ομόλογο ενισχύεται στο 3,5%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014.

Το ενορχηστρωμένο σχέδιο πτώσης της ιταλικής κυβέρνησης βλέπει και ο υπουργός Εργασίας της Ιταλίας και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο: «Το ευρωπαϊκό σύστημα και εκείνο των μέσων ενημέρωσης αποφάσισαν ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει το γρηγορότερο δυνατό. Όσο περισσότερο φέρονται με αυτό τον τρόπο, όμως, τόσο μας κάνουν πιο συμπαγείς», ανέφερε ο Ντι Μάιο.

«Είμαστε δυο πολύ διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις που συνεργάζονται βάσει ενός κυβερνητικού συμβολαίου. Καταφέρνουν, όμως, με αυτές τις συνεχείς επιθέσεις, να κάνουν το θαύμα να μας ενώνουν περισσότερο, διότι πρέπει να αντιδράσουμε και να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και την Ιταλία», πρόσθεσε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων.

«Οι αγορές αγαπούν την Ιταλία περισσότερο από ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν θέλουν τον διάλογο εμείς θα στήσουμε σκηνές στις Βρυξέλλες και θα ανοίξουμε διάλογο για όποιο διάστημα θέλουν. Αλλά αν υπάρχει προκατάληψη, τότε δεν έχουμε ελπίδα», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, ο Ντι Μάιο προέβλεψε ότι «σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει».

Η πρόταση της κυβέρνησης

Η ιταλική κυβέρνηση - τεχνοκράτες της Lega - σχεδίασε το Cir, ένα εργαλείο ώστε οι πολίτες να αγοράζουν ομόλογα και τα κεφάλαια θα επενδύονται σε υποδομές. Τα ποσά που μπορούν να επενδυθούν στο Cir, θα είναι έως και 3.000 ευρώ ετησίως, ενώ δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν συνολικά τα 90 χιλ ευρώ. Θα προβλέπεται μη φορολόγηση των αποδόσεων και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις αρκεί να διακρατούνται τουλάχιστον για 18 μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα