Wind: Νέες επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ για την πενταετία 2016- 2020

Της Στεφανίας Σούκη

Νέες επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ για την πενταετία 2016- 2020 προγραμματίζει η Wind, οι οποίες θα κατευθυνθούν τόσο σε δίκτυα νέας γενιάς κινητής όσο και σε δίκτυα νέας γενιάς σταθερής που βασίζονται σε δίκτυα οπτικών ινών.

"Στόχος μας είναι να κινηθούμε προς ένα 20% της αγοράς τηλεπικοινωνιών προς το 2020", ανέφερε χαρακτηριστικά πρίν από λίγο ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Νάσος Ζαρκαλής στο πλαίσιο του απολογισμού της τελευταίας πενταετίας και της

παρουσίασης του νέου της σχεδιασμού.

Ενδιαφέρον διατηρεί η Wind και ως προς πιθανές εξαγορές/ συγχωνεύσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή της Forthnet, της οποίας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 33%: "Οι υπηρεσίες περιεχομένου (συνδρομητική τηλεόραση), είναι ένας κλάδος όπου θέλουμε να μπούμε. Με ποιο τρόπο ακριβώς, μένει να το αποφασίσουμε και για τον σκοπό αυτό καταρτίζουμε και σχετικό πλάνο με ξένους ειδικούς. Ενας από τους τρόπους είναι η εξαγορά ενός υφιστάμενου παίκτη, εν προκειμένω της Forthnet. Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τη Forthnet όμως στη σωστή τιμή και τις σωστές συνθήκες, οι οποίες πάντως έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε δηλαδή που ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο θέμα. Οι συνθήκες πλέον είναι τελείως διαφορετικές και η εξαγορά είναι plan b. Προτιμάμε το plan a που θα μπορούσαμε να ελέγξουμε εμείς". Σε ερώτηση αν ο όμιλος εξετάζει ακόμη και τη δημιουργία αυτόνομης πλατφόρμας ο κ. Ζαρκαλής ανέφερε ότι «εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές», ενώ σε σχέση με την προοπτική εξαγοράς της Cyta Ελλάδος, επεσήμανε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε αναμονή των αποφάσεων της κυπριακής κυβέρνησης.


Σε ερώτημα αν καθυστέρησε η εταιρεία στο κομμάτι της αυτόνομης παρουσίας της στο χώρο της τηλεόρασης ο κ. Ζαρκαλής ανέφερε ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση δεδομένου κατά τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις, οι οποίες συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Ως προς τα μεγέθη της περασμένης χρονιάς, η Wind ακολούθησε τους ρυθμούς της αγοράς, η οποία έκλεισε τελικά με μία πτώση γύρω στο 3%. "Το περασμένο έτος έκλεισε με μικρή πτώση στα έσοδα από υπηρεσίες για την Wind, στα 490 εκατ. ευρώ, λίγο κάτω από μείωση 3%, ενώ τα EBITDA ήταν στα 85 εκατ. ευρώ. Το 2016, στο πρώτο τρίμηνο είμαστε με αύξηση, την οποία μάλιστα δεν είχαμε προϋπολογίσει".

Ο απολογισμός

"Προετοιμάσαμε την εταιρεία ώστε, όταν έρθει η ανάκαμψη, η Wind να είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσει και για το λόγο αυτό έχουμε επενδύσει την τελευταία πενταετία συνολικά 570 εκατ. ευρώ πίσω από το δίκτυό μας και την απόκτηση αδειών.

Στην κινητή, την τελευταία πενταετία 2011- 2015 έχουμε σταθεροποιήσει τα μερίδιά μας, στην σταθερή σπάσαμε το φράγμα των 500 χιλ. πελατών, ενώ το 51% των συνδρομητών μας με συμβόλαιο κινητής έχουν πλέον και σταθερή Wind. Οι πελάτες LLU το 2011 ήταν στις 276 χιλ, ενώ στο τέλος Δεκεμβρίου ήταν στις 513 χιλ..

Ως προς το δίκτυο, μιλάμε για έναν πλήρη μετασχηματισμό, με στόχο να φθάσουμε τα καλύτερα ευρωπαϊκά πρότυπα μέσα στην επόμενη διετία. Από τα 570 εκατ. ευρώ των συνολικών επενδύσεων της τελευταίας πενταετίας τα 215 εκατ. ευρώ αφορούν νέες άδειες. Η πληθυσμιακή κάλυψη στο 4G έχει φθάσει ήδη το 60%, θα φθάσουμε στο τέλος του χρόνου σχεδόν το 80% πληθυσμιακής κάλυψης και τα επόμενα δύο χρόνια θα καλύψουμε το υπόλοιπο, έως το 2018".

Ο κ. Ζαρκαλής αναφέρθηκε και στο δίκτυο των νέων καταστημάτων της εταιρείας, ένα project που ξεκίνησε το 2013: "Εχουμε ήδη 135 καταστήματα νέας γενιάς, στο πλαίσιο των επενδύσεων ύψους 20 εκατ. ευρώ που είχαμε ανακοινώσει, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις μας να έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 20% σε σχέση με τις επιδόσεις των προηγούμενων καταστημάτων, ενώ στο 70% είναι οι πωλήσεις αξεσουάρ και συσκευών".

Ο διευθύνων σύμβουλος της Wind αναφέρθηκε και στην αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας το περασμένο καλοκαίρι, όταν η Golden Tree, με έδρα τη Νέα Υόρκη αύξησε το ποσοστό της στο 25%. "Πρόκειται για μακροπρόθεσμους επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν τώρα ότι είμαστε κοντά στον πάτο και ότι η εταιρεία είναι σε εξαιρετικό σημείο. Η Anchorage είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με 17%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είναι διεσπαρμένο σε περισσότερους μετόχους".

Keywords
Τυχαία Θέματα