To Νόμπελ Οικονομικών απονεμήθηκε στους Hart και Holmstroem

Οι Οliver Hart του Πανεπιστημίου Harvard και Bengt Holmstroem του MIT, έλαβαν το Νόμπελ Οικονομικών για το 2016, για τη μελέτη τους στη θεωρία συμβολαίων και την επίπτωσή τους από τις πληρωμές στελεχών επιχειρήσεων μέχρι και των ιδιωτικοποιήσεων του δημοσίου.

Ο 67χρονος Holmstroem και ο 68χρονος Hart, με μελέτες τους στη δεκαετία του '70 και του '80 αντίστοιχα είχαν εγκαθιδρύσει την θεωρία

συμβολαίων ως ένα εύφορο πεδίο ανάλυσης και έρευνας, σύμφωνα με τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.

Ο Hart έχει αφιερώσει την έρευνά του στη διαίρεση της δυναμικής των οικονομικών σχέσεων, συμπεριλαμβανόμενων και των συμβολαίων.

Ο Βρετανός Hart έλαβε το Βachelors στα Μαθηματικά από το King's College του Cambridge University το 199, και το Master's στα Οικονομικά από το University of Warwick το 1972. Το PhD του το έλαβε το 1974 από το Princeton.

O Holmstroem αφιερώθηκε στην οργάνωση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στα συμβόλαια και στα κίνητρα, συμπεριλαμβανόμενης και της εταιρικής διαχείρισης. Ο ίδιος βοήθησε και στη σύσταση της θεωρίας του "ηθικού κινδύνου" πως οι τράπεζες και μερικοί επενδυτές παίρνουν υπερβολικά οικονομικά ρίσκα αφού δεν θα αντιμετωπίσουν τον πλήρη πόνο της αποτυχίας.

Ο Φινλανδός Holmstroem πήρε το Bachelors στα Μαθηματικά από το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι το 1972, το Master's στην Επιχειρησιακή Έρευνα από το Stanford το 1975 και το PhD in Business από το Stanford to 1978.

Keywords
Τυχαία Θέματα