Μοσκοβισί: Συγκρατημένα αισιόδοξος για θετικό αποτέλεσμα στο σημερινό Eurogroup – LIVE

των Στέλιου Μορφίδη και Ιωάννη Αντύπα

Ξεκίνησαν η προσέλευση των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της Ευρωζώνης στο Eurogroup, όπου θα γίνει προσπάθεια να κλείσει το κεφάλαιο της Πρώτης Αξιολόγησης του Μνημονίου ΙΙΙ, μετά από περιπέτειες 14 μηνών. Νωρίτερα συνεδρίασε και το Euro Working Group προκειμένου να αποφανθεί αν εκπληρώθηκαν τα 15 προαπαιτούμενα,

με βάση την έκθεση συμμόρφωσης των "θεσμών".

Προσερχόμενος ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως η Κομισιόν σήμερα στην εισήγηση της καταγράφει πως έχουν ολοκληρωθεί και τα 15 προαπαιτούμενα και «ως εκ τούτου μπορεί να αποδεσμευθεί η υποδόση των 2,8 δισ ευρώ». Όπως είπε μάλιστα «μπορεί να φθάσαμε ως την τελευταία στιγμή, όμως οι Ελληνες τα κατάφεραν».

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε πως «οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα προωθούνται και οι απαραίτητες αλλαγές γίνονται. Απ' τη στιγμή που η ελληνική πλευρά αναλαμβάνει τις ευθύνες της, το ίδιο θα πράξουμε και εμείς».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε την ανάγκη να «τρέξει» και η β' αξιολόγηση, υπογραμμίζοντας ότι έτσι θα ανοίξει και ο δρόμος για μία συμφωνία στο χρέος. «Εύχομαι μέχρι το τέλος του έτους να εχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα γιατί ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολλές θυσίες», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί και τόνισε: «πρέπει να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις, να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και να δώσουμε λύση για το χρέος προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί μία ισχυρή χώρα εντός της Ευρωζώνης».

Ερωτηθείς για τη στάση του ΔΝΤ είπε πως «στην Κομισιόν ελπίζουμε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει πλήρως στο ελληνικό Πρόγραμμα. Αυτό μετέφερα και στην Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντηση που είχαμε προ διημέρου. Καταλαβαίνω ότι το ΔΝΤ θέλει να γίνει απομείωση του χρέους, εμείς πάλι θέλουμε να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Μπορούμε ως το τέλος του έτους να έλθουμε σε μία παγκόσμια συμφωνία», κατέληξε.

Διαφοροποίηση από «πηγές» της Κομισιόν στις Βρυξέλλες

Την ίδια ώρα, όμως, όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του Newmoney.gr στις Βρυξέλλες, Ιωάννης Αντύπας, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς ευρωπαϊκές πηγές, δηλώνουν πως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαπίστωση της συμβατότητας σε τεχνικό επίπεδο της καταβολής των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Κράτους.

Αναλυτικά η υποδόση που κλείνει την πρώτη αξιολόγηση ύψους 2,8 δισ. ευρώ αποτελείται από δύο κομμάτια, αρχικά 1,1 δισ. που θα δοθεί όταν διαπιστωθεί η συμβατότητα των προαπαιτουμένων και 1,7 δισ. μόλις διαπιστωθεί η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό η απόφαση της εκταμίευσης της υποδόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ να καθυστερήσει μερικές ημέρες, μέχρι να διαπιστωθεί σε τεχνικό επίπεδο η συμβατότητα των καθαρών στοιχείων καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σήμερα μπορούμε να περιμένουμε μια «πολιτική απόφαση με αστερίσκους» έως ότου τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση ολόκληρης της δόσης και όχι σε τμήματα.

Για την απόφαση αυτή δεν θα χρειαστεί η σύσταση εκ νέου του Eurogroup, αλλά μια διεργασία του EuroWorking Group (του προαπαρασκευαστικού οργάνου του Eurogroup), το οποίο συνεδριάζει στις 15:00 ώρα Ελλάδος σήμερα για να διαπιστώσει το αν θα δώσει το πράσινο φως στην εκταμίευση της δόσης ύψους 2,8 δισ.

Νωρίτερα αισιόδοξος ότι θα κλείσει σήμερα η πρώτη αξιολόγηση με τα τελευταία προαπαιτούμενα και θα εκταμιευθούν τα 2,8 δισ ευρώ στην Ελλάδα εμφανίστηκε προσερχόμενος ο υπ. Οικονομικών της Φινλανδίας Πέτερι Όρπο.

Είχαμε καλές συνομιλίες στο Washington Group. Περιμένω να ανάψουμε πράσινο φως. Έχουν γίνει θετικές κινήσεις απ' την ελληνική κυβέρνηση. Ελπίζω ότι έχουν εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα που έχουν υποσχεθεί

Δείτε Live την προσέλευση και τις δηλώσεις των υπουργών

Keywords
Τυχαία Θέματα