Sunlight Recycling: Συμμαχία γιγάντων για την ανακύκλωση μπαταριών

Της Μαριάννας Τζάννε

Μόνο το 50% των μπαταριών μολύβδου και οξέως, που παράγουν ΙΧ και φορτηγά, ανακυκλώνεται σε ετήσια βάση στην χώρα μας, με το υπόλοιπο να ακολουθεί τους σκοτεινούς δρόμους της παραοικονομίας που δεν πληρούν την περιβαλλοντική νομοθεσία.

«Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό μπαταριών που πηγαίνει στην μαύρη αγορά και που δεν καταγράφεται η εισαγωγή και η ανακύκλωση», ανέφερε χθες ο επικεφαλής της Sunlight Recycling κ. Σ. Κόπολας. Στο πλαίσιο αυτό, η βιομηχανική μονάδα του ομίλου Γερμανού στην Κομοτινή, ξεκινά μια νέα

περιβαλλοντική πρωτοβουλία, με την οποία σκοπεύει να ενεργοποιήσει χιλιάδες ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Η δράση που παρουσιάστηκε χθες από την διοίκηση του ομίλου αποκαλείται "green mission" και συνασπίζει θεσμικούς φορείς αλλά και 30 επιχειρήσεις σε πρώτη φάση. Οι φορείς αυτοί δεσμεύονται να ανακυκλώνουν με ορθό τρόπο τις μπαταρίες τους, δηλαδή με τα μέγιστο βαθμό ανάκτησης και με υπερσύγχρονες τεχνολογίες που δεν προκαλούν περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Οι καταστροφικές συνέπειες

Μια μπαταρία μολύβδου οξέως αν δεν ανακυκλωθεί με σωστό τρόπο ρυπαίνει 1.500 λίτρα νερού ενώ δύο μπαταρίες αρκούν για να καταστρέψουν το νερό που θα κατανάλωνε μία τετραμελής οικογένεια σε ένα χρόνο! Η μπαταρία αποτελείται από δύο συστατικά που η επαφή τους με το περιβάλλον είναι καταστροφική. Ο μόλυβδος μπορεί να μετατραπεί σε ένα τοξικό υλικό για τον άνθρωπο και οι ηλεκτρολύτες να υποβαθμίσουν τα επιφανειακά και υπόγεια νερά. Σύμφωνα με τον ειδικό εμπειρογνώμονα αξιολογήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα εναρμόνισης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, κ. Κωνσταντινόπουλο, 450.000 θάνατοι ετησίως συσχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση ενώ 16.000 πρόωροι θάνατοι στην Ελλάδα οφείλονται στην ρύπανση του αέρα. Υπέρογκα είναι και τα προβλεπόμενα κόστη περίθαλψης που υπολογίζεται να κυμανθούν από 330 δις. έως 940 δις. ευρώ. Πέρσι ανακυκλώθηκαν 495.514 κιλά μολύβδου.

Το εργοστάσιο, το οποίο έχει καθετοποιήσει πλήρως την παραγωγή, διαθέτει δυναμικότητα 25.000 τόνων χρησιμοποιημένων μπαταριών ετησίως και εγγυάται την ανακύκλωση των συσσωρευτών μολύβδου οξέως με σχεδόν μηδενική επιβάρυνση για το περιβάλλον. Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα ασπαστούν το δόγμα της «πράσινης αποστολής» συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων : ABB, ACE ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΙΣΧΥΟΣ, ALTER EGO, ENGIE , IDE INTRACOM, ISOMAT , IT SPARKLES , KION ARCHITECTS, NOVA, PUBLIC, RAYCAP, SIDENOR, SYMETAL, TERRA NOVA, TOYOTA MATERIAL HANDLING, ΑΕΙΦΟΡΟΣ, ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ , ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, ΓΙΩΤΗΣ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΔΕΛΤΑ ΕΛΒΑΛ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑ , ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΡΩΝ, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΤΥΡΑΣ, Υ.Π.Α. , ΧΑΛΚΟΡ.

Η «πράσινη» αποστολή

Για την πρώτη διετία 2016-2017, η πρωτοβουλία του Green Mission στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση 14.000 ελληνικών επιχειρήσεων που παράγουν ή διαχειρίζονται σημαντικές ποσότητες βιομηχανικών αποβλήτων. Για το 2018 αναμένεται η επέκταση της καμπάνιας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στους Δήμους της Ελλάδας με στόχο τη δημιουργία Πράσινων Σημείων Εναπόθεσης των χρησιμοποιημένων μπαταριών μολύβδου-οξέως. Στόχος σύμφωνα με την εταιρεία είναι να βρει ανταπόκριση και από τις μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου αρχικά να αναλάβει την αξιοποίηση 1.000 τόνων μπαταριών.

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αποστολής δημιουργήθηκε το www.greenmission.gr με βασική επιδίωξη να αποτελέσει μία αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης για τα προβλήματα που απασχολούν το χώρο της ανακύκλωσης των μπαταριών μολύβδου – οξέως. Ιδιώτες και εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν συμβουλές σχετικά με την ορθή ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου οξέως, πληροφορίες για τη νομοθεσία κλπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα